ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Фінансова стабільність, прибутковість і розвиток суб’єктів господарювання є ознаками ефективного бізнесу, що вимагає довгострокового плану розвитку. Хоча стратегія розвитку суб’єктів господарювання не може врахувати всі можливі варіанти покращення фінансового стану в різні періоди часу, фінансове планування на різних термінах та в конкретних умовах допомагає забезпечити управління витратами та доходами на рівні суб’єкта господарювання. Уникнення структурних недоліків в економіці можливе завдяки повному та широкомасштабному плануванню. Тому окреслення засад фінансового планування в умовах воєнного стану має важливе значення не лише з теоретичної, а й з практичної точки зору.Мета – визначити засади фінансового планування суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану.Результати. Розглянуто сутність фінансового планування та визначено критерії оцінки ефективності застосування фінансового планування суб’єктів господарювання за об’єктами оцінки (ліквідність, ділова активність, фінансова стійкість, фінансові ризики). Окреслено передумови та проблеми фінансового планування суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану. Розроблено завдання фінансового планування суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану, серед яких – забезпечення ефективних напрямів формування та використання фінансових ресурсів, знаходження резервів для збільшення доходів, оцінка діяльності керівників центрів відповідальності, оцінка якості фінансових планів та ін.Висновки. Обґрунтовано, що під фінансовим плануванням варто вважати цілеспрямований процес розробки планів розвитку та фінансових планових (нормативних) параметрів з метою забезпечення суб’єкта господарювання необхідними фінансовими ресурсами задля формування ефективності його господарсько-фінансової діяльності у поточній та стратегічній перспективі. Систематизовано проблеми формування та реалізації фінансового планування суб’єктів господарювання в розрізі проблем зовнішнього (воєнні дії та кризові явища в економіці, мінливість податкового законодавства) і внутрішнього характеру (неточність показників фінансових планів, неможливість використання залучених коштів, відмова від прибутку, нестача фінансових і матеріальних ресурсів, некомпетентність персоналу щодо фінансового планування та відсутність використання програмних рішень для фінансового планування).