БІЗНЕС-АРХІТЕКТУРА БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ: ЗМІСТ ТА ВИЗНАЧАЛЬНІ ПАРАМЕТРИ ФОРМУВАННЯ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Банківський сектор належить до однієї з найбільш динамічних сфер економічної системи. Саме тому важливою є проблематика формування ефективної бізнес-архітектури банківського сектору, яка забезпечувала б його фінансову стабільність та сприяла економічному розвитку національної економіки.Мета – обґрунтувати зміст бізнес-архітектури банківського сектору та окреслити фундаментальні чинники її формування.Результати. Окреслено основні маркери, що обумовлюють необхідність забезпечення безперервності функціонування банківського сектору. Визначено складові системи управління безперервністю функціонування банківського сектору. Сформульовано змістовну відмінність понять “бізнес-модель банку”, “стратегія банку” та “бізнес-архітектура банківського сектору”. Узагальнено наукові підходи щодо класифікації бізнес-моделей банків. Подано авторське бачення дворівневого структурування бізнес-моделі банку.Висновки. Доведено, що основними принципами формування сучасного банківського сектору як високоадаптивної системи є його відкритість та самоорганізація, цілеспрямованість, емерджентність, цілісність, надійність, гнучкість і стійкість. Передумовою досягнення вищезазначеного є формування оптимальної бізнес-архітектури яка, своєю чергою, є похідною від взаємодії представлених на ринку бізнес-моделей банків. Обґрунтовано, що в умовах сучасної цифрової трансформації економічного простору важливим є комплексна та багатоаспектна ідентифікація бізнес-моделей банків, яка враховувала б сучасні тренди.