ВПЛИВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ НА ЕНЕРГЕТИЧНИЙ РИНОК ЄС (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Зростання енергетичної самодостатності та забезпечення сталого розвитку є важливими завданнями для країн у сучасному світі. Для України, яка має значний потенціал у виробництві енергії, зовнішньоекономічна діяльність на енергетичному ринку Європейського Союзу стає стратегічним аспектом в управлінні енергетичними ресурсами. В умовах сучасної геополітичної нестабільності та акценту на перехід до відновлювальних джерел енергії взаємодія України й Європейського Союзу на енергетичному ринку набуває особливого значення. Однак на своєму шляху до європейської інтеграції Україна має як вигідні аспекти співпраці, так і можливі виклики, які потрібно вирішувати.Мета – проаналізувати зовнішньоекономічну діяльність України на енергетичному ринку ЄС, її вплив на трансформацію енергоринку ЄС, дослідити процес інтеграції України в енергетичну мережу Європейського Союзу, окреслити пропозиції щодо покращення конкурентних позицій України в енергетичній системі ЄС.Результати. Досліджено вплив зовнішньоекономічної діяльності України на енергетичному ринку Європейського Союзу, розглянуто процес інтеграції української електромережі в об’єднану енергетичну систему ЄС, проаналізовано досвід імпортно-експортних операцій між Україною та країнами ЄС, окреслено проблеми та можливі виклики у процесі синхронізації електромереж, запропоновано можливі рішення проблем для проведення більш ефективної зовнішньоекономічної діяльності.Перспективи. Предметом подальших досліджень є удосконалення інтеграції України в енергомережу ЄС, вивчення можливого впровадження “зеленої” енергетики з урахуванням вимог Зеленої угоди з декарбонізації й екологізації енергетики ЄС.