ПОЛІТИКА ДОВГОСТРОКОВОГО РЕФІНАНСУВАННЯ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Безпечне функціонування комерційних банків (КБ) значною мірою залежить від обґрунтованої, дієвої і прозорої політики центральних банків (ЦБ) з їхнього рефінансування. Якщо короткострокове рефінансування уможливлює підтримку поточної ліквідності КБ, виконання ними економічних нормативів, то довгострокове сприяє підтримці макроекономічної і фінансової стабільності в країні, розвитку інструментів інвестиційного рефінансування ЦБ, зростанню обсягів кредитування КБ реального сектору національної економіки та її структурній перебудові, підтримці експортоорієнтованих галузей і малого та середнього бізнесу, співробітництву з урядами з рефінансування важливих інвестиційних проєктів, підвищенню ефективності функціонування інституту фінансового посередництва.Мета – визначити сутність, різновиди, чинники й особливості реалізації політики довгострокового рефінансування Національним банком України (НБУ) вітчизняних КБ.Результати. Висвітлено сутність політики довгострокового рефінансування КБ та її різновиди, етапи і проблеми формування такої політики в Україні, а також можливі напрями її оптимальної реалізації.Висновки. Формування обґрунтованої політики довгострокового рефінансування НБУ КБ й забезпечення дієвості/ефективності її реалізації можна досягти завдяки оптимальному виконанню регулятором ролі кредитора останньої інстанції. Відтак розглянуті положення й пропозиції потребують подальших поглиблених досліджень.