ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ДОМОГОСПОДАРСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Забезпечення фінансової стійкості є однією з важливих цілей управління фінансовими ресурсами домогосподарств. Цей процес перебуває в умовах постійного впливу екзогенних чинників, одним із найважливіших серед яких є війна з російською федерацією. Запровадження у 2022 р. воєнного стану змінило нормативні правила функціонування сфер фінансової системи, що суттєво вплинуло на процес забезпечення фінансової стійкості домогосподарств.Мета – висвітлити вплив сфер і ланок фінансової системи України в умовах воєнного стану на забезпечення фінансової стійкості домогосподарств.Методи. У процесі роботи використано аналіз як загальнонауковий метод теоретичного пізнання явищ, а також порівняння і вимірювання як емпіричні методи дослідження.Результати. Розглянуто функціонування окремих ланок фінансової системи країни в умовах воєнного стану та показано їх позитивний і негативний вплив на забезпечення фінансової стійкості домогосподарств. Доведено погіршення фінансової стійкості внутрішньо переміщених осіб; показано зростання значення показників достатності доходів лише для домогосподарств, у складі яких є військовослужбовці, проте їхня фінансова стійкість є нижчою, ніж до запровадження воєнного стану; щодо домогосподарств, у складі яких немає військовослужбовців, констатовано, що показники достатності їхніх доходів, починаючи із 2022 р., суттєво скорочуються. Проаналізовані тенденції формування доходів домогосподарств в умовах воєнного стану корелюють із динамікою витрат, а саме з незмінністю їхніх споживчих настроїв та зростанням обсягів військових ОВДП як форми заощаджень. Через відсутність повноцінного функціонування вітчизняних фондових бірж обґрунтовано неможливість повноцінної реалізації в умовах воєнного стану інвестиційного потенціалу домогосподарств.Висновки. Пропонований аналіз показує наявність суттєвих обмежень у забезпеченні фінансової стійкості домогосподарств в умовах воєнного часу, а саме: неможливості повноцінної реалізації їхнього інвестиційного потенціалу та обмеженого використання фінансових інструментів для заощаджень.