ІНВЕСТУВАННЯ ЗАОЩАДЖЕНЬ ДОМОГОСПОДАРСТВ У КОНТЕКСТІ ВПЛИВУ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ В УМОВАХ ВІЙНИ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. У нинішніх надзвичайно складних фінансово-економічних реаліях, пов’язаних із повномасштабним військовим вторгненням рф на територію України, надзвичайної ваги набувають дослідження заощаджень домогосподарств як одного із потенційно важливих джерел інвестиційних ресурсів, необхідних для переможного завершення війни і подальшого відновлення національної економіки. Відтак важливими залишаються і проблеми активної трансформації таких заощаджень у інвестиції за допомогою сучасних фінансових інструментів, що функціонують на фінансовому ринку України (передусім облігації внутрішньої державної позики та військові облігації), які в умовах повномасштабної війни можуть стати вагомим ресурсом для розвитку публічних фінансів загалом та підтримки Збройних сил України зокрема.Мета – виявити сучасні тренди інвестування заощаджень вітчизняних домогосподарств в умовах повномасштабної війни та вплив інноваційних інструментів такого інвестування на розвиток сфери публічних фінансів в Україні.Результати. У статті проаналізовано прагматику інвестування домогосподарствами України накопичених заощаджень у контексті їх впливу на розвиток публічних фінансів в умовах ведення повномасштабної війни, виокремлено переваги та недоліки кожного з розглянутих інвестиційних інструментів, акцентовано на необхідності підвищення рівня фінансової грамотності українців у контексті розвитку державотворчого фінансового патріотизму нації.Висновки. Ідентифікація ключових переваг і потенційних ризиків інвестування заощаджень домогосподарств у період повномасштабної війни дала можливість обґрунтувати вагомий вплив такого інвестування на функціонування публічних фінансів в Україні та виокремити напрями активізації інвестиційних процесів на рівні вітчизняних домогосподарств у сучасних умовах.