ВИДАТКИ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В УМОВАХ ВІЙНИ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. У перший рік війни, попри зростання потреби в обсягах видатків, місцеві бюджети були виконані із профіцитом як загалом по Україні, так і в регіонах. У цьому контексті закономірно постає питання чинників забезпечення фінансової стійкості місцевих бюджетів та причин їхньої профіцитності в умовах війни.Мета – проаналізувати фінансову стійкість місцевих бюджетів за видатками та виявити основні тенденції і проблеми фінансової стійкості місцевих бюджетів в умовах війни.Методи. У процесі дослідження, для реалізації поставленої мети, використано системний метод, а також методи статистичних досліджень.Результати. Проаналізовано фінансову стійкість місцевих бюджетів за видатками. Виявлено тенденцію підвищення коефіцієнта збалансованості місцевих бюджетів у перший рік війни та з’ясовано причини значного перевищення обсягів доходів над обсягами видатків місцевих бюджетів. З’ясовано регіональні особливості зміни фінансової стійкості місцевих бюджетів, забезпеченості капітальних видатків та управлінських видатків власними доходами місцевих бюджетів, покриття освітньою субвенцією видатків місцевих бюджетів на загальну середню освіту.Висновки. Обґрунтовано, що зростання профіциту місцевих бюджетів у перший рік війни досягнуто, з одного боку, завдяки зростанню обсягів надходжень, зокрема ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців, а з іншого – недофінансування видатків місцевих бюджетів відбулося через “замороження” видатків спеціальних фондів, згортання інфраструктурних проєктів, зростання заборгованості з низки виплат через відміну “захищених” статей бюджету на час воєнного стану тощо. Виявлено, що найбільшою частка капітальних видатків у загальних видатках була у регіонах з відновленим контролем Української держави. Посилення розриву між виконанням бюджетів у прифронтових та інших типів регіонів, очевидно, зростатиме, що потребує врахування при розробці механізмів державної регіональної політики, зокрема використання інструментів горизонтального вирівнювання розвитку територій.