УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ БОРГОМ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЗБАЛАНСУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Врегулювання проблеми державного боргу визначає бюджетну дієздатність країни, стан її валютних резервів, рівень відсоткових ставок, впливає на інвестиційний клімат, стабільність національної валюти, характер поведінки всіх сегментів фінансового ринку. Водночас у сучасних умовах відсутній єдиний підхід щодо управління державним боргом як інструментом фінансової політики держави, що потребує, з одного боку, пошуку можливостей виконання боргових зобов’язань держави для формування цілей її збалансованого економічного розвитку, а з іншого – активізації наукових зусиль, спрямованих на дослідження зазначеної проблеми.Мета – систематизувати підходи щодо визначення особливостей управління державним боргом та оцінити його наслідки у контексті збалансованого економічного розвитку країни.Результати. Розкрито проблеми накопичення боргових зобов’язань держави, що призводять до структурних дисбалансів, посилюють фінансову залежність країни від іноземних кредиторів, знижують її платоспроможність та інвестиційну привабливість, збільшують витрати на обслуговування боргу. Проведено аналіз стану формування боргових зобов’язань держави та здійснено оцінку їх наслідків в контексті збалансування економічного розвитку країни. Виявлено особливості зміни структури державного боргу України в розрізі валют погашення. Здійснено моніторинг індикаторів боргового навантаження України та їх порівняння з граничними значеннями з метою визначення рівня фінансової загрози для країни. Виокремлено наслідки неефективного механізму управління державним боргом, що виявляються на стадії обслуговування і погашення державного боргу та зумовлюють необхідність здійснення щорічних відсоткових платежів, які фінансуються за рахунок коштів бюджету. Обґрунтовано заходи щодо вдосконалення механізму управління державним боргом для запобігання негативних макроекономічних тенденцій.Висновки. За результатами дослідження встановлено, що державний борг України створює ризики для фінансової спроможності держави, а подальше залучення позикових коштів при незначних темпах економічного зростання посилює загрози макрофінансовій стабільності. Відтак, для збільшення ефективності управління державним боргом важливим є формування належного механізму управління, моніторинг індикаторів боргової безпеки, визначення оптимальної структури відношення боргу до ВВП, враховуючи основні аспекти та тенденції розвитку національної економіки. Для удосконалення механізму управління державним боргом пропонується: зменшення частки заборгованості, номінованої в іноземній валюті; збільшення частки внутрішніх запозичень у структурі державного боргу; скорочення питомої ваги заборгованості, що має погашатися у короткостроковому періоді; стимулювання попиту на державні цінні папери; обмеження залучень фінансових ресурсів міжнародних організацій, що передбачають додаткові умови кредитування й сприяють економічній та політичній залежності держави.