ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ ІНКЛЮЗІЇ МІГРАНТІВ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. У глобальному співтоваристві люди часто мігрують з однієї країни в іншу в пошуках добробуту. Міграція вигідна як для країни походження, так і для приймаючої країни. Економічні вигоди виникають, коли мігранти переказують або надсилають кошти додому через різні канали грошових переказів, такі як комерційні банки, роздрібний грошовий ринок, за допомогою електронних переказів. Саме тому відсутність доступу до звичайних фінансових послуг є значною перешкодою для економічної незалежності та самозабезпеченості мігрантів. Як результат, міжнародні гуманітарні організації все більше сприяють фінансовій інтеграції біженців, розширенню їх можливостей, інтеграції у місцеву економіку, самозабезпеченню та фінансовій інклюзії. Це актуалізує наукове дослідження щодо впливу фінансової інклюзії мігрантів на економічне зростання, адже пасивна реакція на проблему загрожує гармонійному розвитку регіонів, що активно залучені в міграційні процеси.Мета – проаналізувати й узагальнити складові елементи економічного зростання в умовах посилення міграційних потоків та окреслити напрями посилення фінансової інклюзії мігрантів.Результати. Розглянуто складові елементи економічного зростання в умовах фінансової інклюзії мігрантів. Проведено таксономічний аналіз теорій міграції та факторів її спонукання і притягування. Здійснено оцінку української економіки в умовах зростання міграційних потоків, проаналізовано темпи її відновлення та реконструкції через міжнародну допомогу і грошові перекази мігрантів. Оцінено фінансову інтеграцію та фінансову інклюзію мігрантів на предмет доступності до базових фінансових послуг. Визначено фактори та виклики, що впливають на фінансову інклюзію мігрантів та перешкоджають отриманню фінансових послуг. Окреслено напрями посилення фінансової інклюзії мігрантів.Перспективи. Предметом подальших наукових досліджень є оцінка рівня цифрової фінансової інклюзії мігрантів, що може стати ефективним інструментом для подолання соціально-економічних проблем і стимулювання економічного розвитку.