ГЛОБАЛЬНА ТРАНСФОРМАЦІЯ РОЛІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Актуальним етапом розвитку сучасної глобальної соціально-економічної системи є становлення цифрової економіки. Інформаційною основою сучасної економіки є бухгалтерський облік і контроль, які зазнають позитивних змін в умовах використання інноваційних комп’ютерно-комунікаційних технологій. Трансформація обліку і контролю потребує уточнення їх ролі в умовах цифрової економіки.Мета – проаналізувати роль бухгалтерського обліку і контролю під впливом використання комп’ютерно-комунікаційних технологій в умовах становлення цифрової економіки.Результати. З метою оцінки готовності соціально-економічної системи до впровадження принципів цифрової економіки здійснено оцінку інноваційності країн, рівня імплементації ними технологій обробки інформації та цифрової спроможності економік. Результати проведеного рейтингування країн за рівнем розвитку цифрової економіки засвідчили наявність активних перешкод для цифровізації соціально-економічних процесів, подолання яких передбачає оптимізацію систем бухгалтерського обліку і контролю. Незалежно від національних чи міжнародних особливостей бізнесу виокремлено сім функціональних ролей бухгалтерського обліку і контролю в цифровій економіці: інформативність, інтеграція, комунікація, інституціональність, контроль, оптимізація та протекція. Обґрунтовано наявність тісного взаємозв’язку між виокремленими функціональними ролями в результаті системності трансформаційних процесів, що відбуваються в обліку і контролі в умовах становлення цифрової економіки. Доведено, що спільною рисою для усіх функціональних ролей бухгалтерського обліку і контролю в цифровій економіці є пріоритетність електронних трансакцій у фінансово-господарській діяльності підприємств, порівняно з класичними грошово-товарними операціями.Висновки. Аргументовано, що лише у соціально-економічній системі з активним використанням інноваційних комп’ютерно-комунікаційних технологій можлива комплексна трансформація ролі бухгалтерського обліку і контролю, що формує базис перспективних наукових досліджень та прикладних розробок у сфері цифровізації обробки облікової інформації в цифровій економіці. Для розвитку комплексного розуміння перспектив трансформації обліку і контролю важливими є подальші наукові пошуки щодо обґрунтування впливу комп’ютерно-комунікаційних технологій, на яких ґрунтується цифрова економіка, на порядок обробки облікової інформації.