ПОДАТКОВІ РИЗИКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ДОХОДІВ УКРАЇНИ (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Сучасний розвиток державних фінансів не можливий без глибокого аналізу та розуміння податкових ризиків, які мають значний вплив на економічну безпеку країни. Податкові ризики, охоплюючи широкий спектр економічних і правових аспектів, вимагають системного підходу до управління та мінімізації їх впливу на бюджетну стабільність. Важливість дослідження податкових ризиків обумовлена не лише потребою оптимізації податкових надходжень, а й зміцненням довіри населення до фінансових інституцій, особливо в період соціально-економічних потрясінь та політичної невизначеності.Мета – проаналізувати Національну стратегію доходів України в частині запропонованих заходів з управління податковими ризиками та оцінити потенційні податкові ризики, які можуть виникнути внаслідок її імплементації в систему фіскальної політики.Результати. Результати дослідження полягають у формуванні пропозицій щодо удосконалення Національної стратегії доходів України шляхом впровадження персональної та відомчої відповідальності за реалізацію її етапів та досягнення стратегічних цілей; розробці стратегічних цілей щодо боротьби з тіньовою економікою, підвищення заробітних плат та адміністративної і кримінальної відповідальності працівників митних органів в контексті боротьби з корупцією; напрацювання пропозицій щодо удосконалення спрощеної системи оподаткування та механізму встановлення ставок податку на прибуток. Окреслені пропозиції можуть стати одними із варіантів зниження податкових ризиків як в Національній стратегії доходів України до 2030 р., так і в процесі реалізації фіскальної політики в цілому.Висновки. Використання інтегрованого міждисциплінарного підходу в розробці ефективних механізмів управління податковими ризиками сприятиме стабілізації державних доходів та зниженню негативного впливу корупції та інших незаконних дій на економіку. Вагомий акцент зроблено на потребі в застосуванні комплексної стратегії, яка охоплює законодавчі, адміністративні та технологічні інструменти для ефективної боротьби з податковими ризиками в умовах сучасної економіки.