ІННОВАЦІЙНІ ФІНАНСОВІ СТРАТЕГІЇ У ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННІ: РОЛЬ ТА ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН (Світ фінансів, 2024)
Вступ. У сучасному світі, що стрімко розвивається, сфера землекористування стикається з численними викликами, серед яких – необхідність адаптації до швидкозмінних економічних умов, інтеграції інноваційних технологій, а також забезпечення прозорості, ефективності та сталості процесів управління земельними ресурсами. Глобалізація і розвиток інформаційних технологій висувають нові вимоги до управління землекористуванням, зокрема щодо мінімізації ризиків непрозорості, бюрократії та фінансових зловживань, характерних для традиційних методів. У цьому контексті технологія блокчейн, відома своєю роллю у світі криптовалют, постає як перспективний інструмент для трансформації фінансових стратегій землекористування, пропонуючи принципово нові підходи до розвитку, прозорості та безпеки.Мета – проаналізувати можливості і вплив блокчейн технології на розробку інноваційних фінансових стратегій у землекористуванні.Результати. Дослідження показало, що застосування технологій розподілених реєстрів у землекористуванні надає значні можливості для підвищення прозорості, ефективності та безпеки в управлінні земельними ресурсами. Використання таких підходів сприяє автоматизації процесів, скороченню адміністративних витрат та забезпеченню точності даних земельних реєстрів. Дослідження також виявило, що інтеграція децентралізованих реєстрів з іншими сучасними технологіями відкриває нові можливості для розвитку концепцій розумних міст та сталого землекористування. Водночас було виявлено виклики, пов’язаніз технічними обмеженнями, необхідністю змін у регуляторному середовищі та потребою підвищення рівня довіри і розуміння технології серед усіх учасників процесу. Враховуючи ці результати, можна зробити висновок, що, хоча технології розподілених реєстрів мають значний потенціал для перетворення сфери землекористування, їх ефективне впровадження потребує комплексного підходу та подальших досліджень. Перспективи. Застосування блокчейну у землекористуванні є багатообіцяючими. Ця технологія відкриває шлях до створення інноваційних фінансових стратегій, які можуть радикально трансформувати управління земельними ресурсами. По-перше, токенізація земельних активів дає змогу перетворювати права власності на цифрові токени, забезпечуючи більшу ліквідність та залучення нових інвесторів. По-друге, смарт-контракти автоматизують процеси земельних транзакцій, підвищуючи ефективність та зменшуючи ризики помилок. Крім того, блокчейн створює нові можливості для фінансування проєктів через краудфандинг, peer-to-peer позики та забезпечує прозорі системи торгів земельними активами. Інтеграція з іншими технологіями, такими як інтернет речей та штучний інтелект, відкриває перспективи для розвитку концепцій “розумних міст” і сталого землекористування. Однак для повної реалізації цього потенціалу необхідні зміни в регуляторному середовищі, подолання технічних обмежень та підвищення рівня довіри і обізнаності серед усіх учасників процесу.