ІНКЛЮЗИВНА ЕКОНОМІКА: ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Сучасна світова економіка переживає швидкі та суттєві зміни, які вимагають нових підходів до розвитку й управління економічними системами. Одним із важливих напрямів цих змін є концепція інклюзивної економіки, що покликана забезпечити рівний доступ до економічних можливостей і ресурсів для всіх членів суспільства, включаючи найменш захищені верстви населення. Інклюзивна економіка спрямована на створення умов, за яких економічне зростання і розвиток є доступними та вигідними для всіх, не тільки для привілейованих груп.В умовах глобалізації, необхідність врахування фінансового аспекту інклюзивної економіки стає очевидною. Глобальні фінансові ринки й інститути мають значний вплив на розподіл ресурсів, доступ до капіталу й економічні можливості. Тому важливо розглянути, як фінансові інструменти, політики та стратегії можуть бути адаптовані для забезпечення більшого економічного і соціального включення. Саме тому фінансовий аспект інклюзивної економіки охоплює питання доступу до фінансових послуг, зокрема кредитування, інвестиції, страхування та інші фінансові інструменти, що є критично важливими для підтримки економічної участі та соціальної інтеграції. Він також містить розробку фінансових політик, які сприяють зменшенню соціальної нерівності та покращенню умов життя всіх громадян.Мета – обґрунтувати необхідність врахування фінансового аспекту розвитку інклюзивної економіки в умовах глобалізації.Результати. Розглянуто основні складові інклюзивної економіки, роль глобалізації в становленні сучасної концепції інклюзивної економіки. Обґрунтовано необхідність врахування особливостей фінансового аспекту розвитку інклюзивної економіки в умовах глобалізації. Запропоновано методичний підхід щодо розвитку інклюзивної економіки з урахуванням фінансового аспекту.Висновки. Фінансовий аспект інклюзивної економіки набирає особливої ваги в умовах глобалізації, коли фінансові системи та ринки стають все більш взаємопов’язаними і складними. Глобалізація, з одного боку, відкриває нові можливості для економічного розвитку і фінансових інвестицій, а з іншого боку, створює виклики, які можуть посилити нерівність та соціальні розриви.Аналіз фінансового аспекту інклюзивної економіки в умовах глобалізації дає змогу виявити ключові проблеми та можливості для покращення фінансової доступності та рівності, що передбачає оцінку впливу глобальних фінансових трендів на місцеві економіки, аналіз ефективності фінансових інструментів і політик, а також розробку рекомендацій для створення більш інклюзивних фінансових систем. Отож, дослідження фінансового аспекту інклюзивної економіки в умовах глобалізації є важливим для формування стратегій, які сприятимуть економічному розвитку, зменшенню соціальних розривів і забезпеченню сталого економічного зростання.