ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Поняття “податкова політика” досліджують багато науковців, однак на теперішній час не існує єдиного погляду на визначення його змісту та на законодавчому рівні поняття “податкова політика” не закріплено. Податкова політика зазвичай перебуває в рамках певної економічної політики, яка тією чи іншою мірою підпорядковує собі всі найбільш суттєві сфери суспільних відносин, зокрема і податки. Залежно від організаційної структури управління виокремлюють податкову політику на макроекономічному (державну податкову політику) і мікроекономічному рівні (податкова політика суб’єктів оподаткування – юридичних і фізичних осіб). Кожний із цих рівнів характеризується своїми особливостями, метою, цілями, завданнями та методами їх реалізації.Мета – окреслити мету та моделі податкової політики в умовах воєнного стану; доповнити та розширити цілі податкової політики; сформувати прикладні рекомендації щодо державної податкової політики в умовах воєнного стану.Результати. Визначено, що цілі державної податкової політики не є сталими і вони залежать від економічної ситуації в країні, соціальної політики та зовнішніх умов і загроз, в яких перебуває держава. Запропоновано доповнити та розширити цілі податкової політики.Встановлено залежність цілей державної податкової політики та її моделей. Світовий досвід виокремлює три моделі податкової політики: політику максимальних податків, політику економічного розвитку, політику розумних податків. Зазначено, що в чистому вигляді жодну з моделей не використовують, а лише у поєднанні, коли одна модель превалює над іншою.Висновки. Перші дні воєнного вторгнення в Україну вимагали від уряду адекватних дій у сфері податкової політики. Через це була запроваджена тимчасова податкова політика України воєнного стану, яка характеризувалася певним спрощенням та специфічними особливостями, котрі проявилися у п’яти новаціях. Завдяки тимчасовій податковій політиці Україна створила сприятливі умови для збереження активності серед існуючих суб’єктів підприємницької діяльності, допомогла економіці подолати перші шоки війни і врятувати тисячі підприємств та робочих місць.Війна завжди була і залишається поштовхом до реформування податкової політики, однак наразі її реформування в Україні ускладнене як з економічного боку (дефіцит ресурсів), так і з політичного. Відповідно до цього запропоновано прикладні рекомендації стосовно податкової політики, які дали б змогу підтримати українських суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану.