УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВИМИ РИЗИКАМИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Нестабільність сучасного світу з його численними викликами та загрозами призвела до того, що податкові ризики, як невід’ємна складова фінансових ризиків суб’єктів господарювання, потребують належного управління. Невідповідність і неузгодженість окремих складових управління податковими ризиками підприємств вимогам часу ускладнюють здійснення мікрорівневого податкового менеджменту. Тому актуалізується необхідність реалізації якісного управління податковими ризиками підприємств з урахуванням світового та вітчизняного досвіду.Мета – розкрити зміст, ключові характеристики, складові управління податковими ризиками підприємств, а також запропонувати заходи щодо його удосконалення.Результати. Встановлено, що існує кілька підходів до трактування управління податковими ризиками суб’єктів господарювання, зокрема процесний, системний, управлінський. Враховуючи здобутки зарубіжних та українських науковців, запропоновано авторське визначення управління податковими ризиками підприємств. Розглянуто завдання, переваги та специфічні ознаки управління податковими ризиками на мікрорівні. Досліджено етапи управління податковими ризиками суб’єктів господарювання, що виокремлюються у міжнародній і вітчизняній практиках. Запропоновано бачення етапів управління податковими ризиками підприємств та здійснено їх характеристику.Висновки. Обґрунтовано, що управління податковими ризиками потребує постійного вдосконалення. Запропоновано заходи з покращення управління податковими ризиками, що мають застосовувати новітні податкові практики, а саме: формування системи внутрішнього контролю податкових операцій і служб; підвищення рівня кваліфікації персоналу; впровадження обґрунтованого податкового планування; легалізація податкових процесів; зростання рівня корпоративної податкової культури. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на пошук нових методів управління податковими ризиками підприємств, які характеризувалися б вищим ступенем адаптивності, ефективності та результативності.