РОЗВИТОК ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ СФЕРИ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА УРБАНІСТИКИ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Сталий розвиток і урбаністичні трансформації відіграють важливу роль у контексті впровадження інновацій, оскільки сучасні міста є головними центрами технологічного прогресу, економічної активності та демографічних викликів. Впровадження інновацій у міське середовище дає змогу підвищити якість життя, забезпечити ефективність інфраструктури та відповісти на виклики зміни клімату, енергоефективності та соціальної інтеграції.Мета – обґрунтувати основні складові розвитку високотехнологічної інноваційної сфери в Україні в умовах сталого розвитку й урбаністики.Результати. В роботі проаналізовано особливості розвитку високотехнологічної інноваційної сфери, визначено її основні складові, а також сутність урбаністики та сталого розвитку у поєднанні з особливостями функціонування високотехнологічної інноваційної сфери. Сформовано методичні положення щодо розвитку високотехнологічної сфери в умовах сталого розвитку й урбаністики.Висновки. Розвиток високотехнологічної інноваційної сфери в Україні в контексті сталого розвитку й урбаністики є стратегічно важливим напрямом для забезпечення конкурентоспроможності, економічної стійкості та покращення якості життя населення. Аналіз показав, що інноваційні технології та інфраструктурні рішення здатні стати основою для трансформації міського середовища, зменшення соціально-економічної нерівності та підвищення ефективності використання ресурсів.Отже, для успішного розвитку високотехнологічної інноваційної сфери Україні необхідно активізувати міжсекторіальну співпрацю, стимулювати інвестиції у науково-технологічні дослідження, модернізувати інфраструктуру та впроваджувати механізми підтримки інноваційної діяльності. Ці заходи створять передумови для інтеграції технологій у міський простір, забезпечать стійкий соціально-економічний розвиток та підвищать якість життя населення в умовах сучасної урбанізації й цифровізації.