ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. В умовах повномасштабного збройного конфлікту перед урядом України постають нові виклики, пов’язані з необхідністю впровадження ефективної податкової політики, здатної створити передумови не лише для забезпечення національної безпеки, а й для підтримки економічної активності, розвитку приватного підприємництва та зміцнення соціальної стабільності. За таких умов податкове регулювання виступає ключовим інструментом державного управління, що сприяє підтриманню фінансової стабільності, стимулює економічне зростання та створює необхідні умови для збереження соціальної рівноваги. Виважене застосування інструментів податкового регулювання спрямоване на узгодження інтересів платників податків і держави, оскільки відбувається балансування їхніх потреб та досягнення стратегічних цілей, таких як економічне зростання та підвищення рівня добробуту населення.Мета – здійснити оцінку та узагальнити теоретичні підходи до розкриття сутності податкового регулювання; застосовуючи діалектичний підхід, запропонувати авторське бачення досліджуваного поняття, виявити його специфічні особливості в умовах воєнного стану в Україні.Результати. Проаналізовано напрацювання сучасних українських учених щодо сутності податкового регулювання, зроблено висновок про багатогранність досліджуваного поняття, у якому науковці вбачають: прояв регулюючої функції податків на практиці; складову податкового механізму; цілеспрямований вплив держави на учасників економічних відносин; комплекс дій та заходів державних органів; інструмент державної політики; систему податкових важелів і податкових органів. Розглянуто практичні аспекти застосування окремих інструментів податкового регулювання в умовах воєнного стану.Висновки. Запропоновано авторське тлумачення поняття “податкове регулювання”, яке базується на діалектичному підході і трактується через філософські категорії сутності, змісту, форми та явища. Обґрунтовано, що за сутністю податкове регулювання виявляється в економічних відносинах між державою та платниками податків; за формою реалізації – у податковому стимулюванні або стримуванні; як явище – у застосуванні відповідних інструментів; за змістом – у матеріальній (грошовій) формі, яка дає можливість кількісно оцінювати його результати. Introduction. Tax regulation is one of the key elements of state policy that influences all spheres of the economy, business development, the investment climate, the standard of living, and social stability. Amid full-scale war, Ukraine faces an extremely complex task – ensuring the country’s defense capability on the one hand, while implementing measures aimed at supporting and rebuilding the economy on the other.The purpose of the article is to evaluate and generalize theoretical approaches to revealing the essence of tax regulation; using a dialectical approach, to offer one’s own vision of the concept under study, to identify its specific features in the conditions of martial law in Ukraine.Results. The analysis of contemporary domestic scholars’ contributions to the study of tax regulation has led to the conclusion that this concept is multifaceted. Researchers perceive tax regulation as: a manifestation of the regulatory function of taxes in practice; a component of the tax mechanism; a targeted influence of the state on economic agents; a set of actions and measures undertaken by state authorities; an instrument of state policy; and a system of tax levers and tax authorities. Additionally, practical aspects of applying specific tax regulation instruments under martial law conditions have been examined.Conclusions. A new interpretation of the concept of tax regulation has been proposed, based on the dialectical approach and analyzed through the philosophical categories of essence, content, form, and phenomenon.