СУЧАСНИЙ СТАН БОРГОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ТА НАПРЯМИ ЇЇ ЗМІЦНЕННЯ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Ризики та кризові явища у фінансовій системі України, що спричинені воєнним станом та необхідністю посиленого фінансування національної оборони держави, актуалізують проблематику дослідження сучасного стану боргової безпеки. Вирішення зазначених питань неможливе без формулювання достатньо обґрунтованих рекомендацій щодо політики боргового фінансування з метою запобігання фінансовим кризам.Мета – оцінити тенденції та сучасний стан боргової безпеки України на основі інтегрального індикатора для формулювання основних напрямів зміцнення боргової безпеки фінансової системи держави.Результати. Обґрунтовано сутність боргової безпеки держави та її роль у фінансовій безпеці. Визначено набір індикаторів для оцінювання стану боргової безпеки України та проведено її аналіз. Обчислено інтегральний індикатор боргової безпеки протягом 2019–2023 рр. і відображено його тенденції. Результати обчислень дали змогу виявити загрози борговій безпеці України, структурувати їх за зовнішнім або внутрішнім джерелом виникнення.Висновки. Обґрунтовано основні причини зниження рівня боргової безпеки, серед яких виокремлено: зростання в динаміці дефіциту державного бюджету; загострення політичної кризи, введення воєнного стану та необхідність фінансування національної оборони у рекордних для країни обсягах; фінансування за рахунок державних запозичень дефіциту державного бюджету; збільшення державних видатків і зменшення надходжень до державного бюджету, що пов’язано з наслідками пандемії COVID-19 та воєнним станом в Україні. Introduction. The Over the past three years, Ukraine's financial system has been facing non-specific risks and threats. This is due to the negative phenomena associated with Russia's full-scale invasion of Ukraine. In such circumstances, in order to preserve national integrity and independence, Ukraine as a state is forced to provide funding for defense expenditures. The lack of own financial resources creates an objective need for borrowing, which negatively affects the trends of increasing both external and internal public debt.The purpose of the article is to assess the trends and current state of Ukraine's debt security using an integral indicator to formulate the main directions for strengthening the debt security of the domestic financial system.Results. The essence of debt security of the state is investigated, its role in the financial security of the state is determined. A set of indicators for assessing the state of Ukraine's debt security is defined and analyzed. The integral indicator of Ukraine's debt security for 2019-2023 is calculated and its trends are reflected. The results of the calculations made it possible to identify threats to Ukraine's debt security and to structure them by external or internal source.Conclusions. The main reasons for the decline in debt security are substantiated, including: an increase in the dynamics of the state budget deficit; political crisis, martial law and the need to finance national defense in record amounts for the country; financing the state budget deficit through public borrowing; increased public spending and decreased state budget revenues due to the effects of the COVID-19 pandemic and martial law in Ukraine.