ВАЛЮТНА КОМПОЗИЦІЯ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСАКЦІЙ: КОНКУРЕНЦІЯ МІЖ ДОЛАРОМ ТА ЄВРО З ПОЗИЦІЇ МОНЕТАРНОГО АНАЛІЗУ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ (Світ фінансів, 2017)
Козюк В. В. Валютна композиція міжнародних трансакцій: конкуренція між доларом та євро з позиції монетарного аналізу глобальних процесів.  На основі аналізу валютної структури міжнародних трансакцій виявлено функціональний поділ впливу долара та євро на обслуговування міжнародних інвестиційних та позичкових операцій. В основі даного явища формуються раціональні очікування відносно відмінностей у монетарній політиці ФРС та ЄЦБ. Домінування долара у глобальних валютних резервах є результатом монетарних взаємин між платіжними позиціями США та Азійських країн. Kozyuk V. Currency composition of international transactions:dollar-euro competition in the light of global processes monetary analysis. Analysing currency composition of international transactions we found functional distinguishing between a dollar as international investment currency and a euro as borrowing one. Formed rational expectations of differences between monetary policy of FRS and ECB form the basis of such phenomenon. Dollar dominance in the global exchange reserves is the result of global monetary relations between payment positions of the USA and Asian countries.