ЦІЛЬОВІ ОРІЄНТИРИ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Монетарна політика є головним інструментом щодо підтримання економічного розвитку і макрофінансової стабільності, однак воєнний стан зумовлює різке порушення традиційних господарських механізмів, що спричинює шоки на ринку, наростання інфляції та посилює ризики, через що центральний банк змушений адаптувати свої інструменти, балансуючи між сприянням економіці та контролем над інфляцією. Актуальність дослідження вибору цільових орієнтирів монетарної політики визначена об’єктивною потребою аналізу ефективності монетарного регулювання НБУ в кризових умовах війни, а також необхідністю розробки оптимальної стратегії для підтримання виробничих потужностей, формування основ фінансової стійкості й ефективного використання монетарних важелів.Мета – проаналізувати особливості реалізації монетарної політики НБУ в умовах воєнного стану та обґрунтувати на цій основі найбільш прийнятні для економіки України цільові орієнтири функціонування механізму монетарного впливу на перебіг економічних процесів.Результати. Окреслено основні макроекономічні умови, за яких Національний банк України здійснює обрання цільових орієнтирів монетарної політики. Проаналізовано основні чинники, які обумовлюють негативні наслідки режиму інфляційного таргетування для економіки і банківської системи, що пов’язано з відсутністю об’єктивних підстав для запровадження такого режиму, його впливом на зростання валютно-курсової волатильності, а також відсутністю належних стимулів для кредитування реального сектору. Систематизовано проблемні аспекти реалізації центральним банком політики управління валютним курсом і регулювання процентної ставки. Визначено напрями оптимізації основних підходів до визначення цільових пріоритетів монетарної політики.Висновки. В умовах воєнного стану головним цільовим орієнтиром монетарної політики має бути спрямування грошових ресурсів із фінансового сектору у реальний сектор економіки задля забезпечення довготривалого виробничого зростання, обмеження рівнів безробіття та інфляції, а також сприяння технологічному розвитку національного господарства. Introduction. Monetary policy is the main tool for maintaining economic development and macro-financial stability, but martial law causes a sharp disruption of traditional economic mechanisms, which causes market shocks and contributes to inflation. Therefore, the central bank must balance between supporting the economy and controlling inflation. The study of the choice of monetary policy targets is important for analyzing the effectiveness of the NBU's monetary regulation in the wartime crisis and is necessary for developing an optimal monetary strategy to support the economy.The purpose of the article is to critically analyze the NBU's monetary policy under martial law and to substantiate the most acceptable monetary policy targets for the Ukrainian economy.Results. The macroeconomic conditions under which the NBU sets monetary policy targets are outlined. The main factors of the negative impact of the inflation targeting regime on the economy and the banking system are analyzed. The problematic aspects of the central bank's implementation of the policy of managing the exchange rate and regulating the interest rate are systematized. The directions of optimization of the main approaches to the target priorities of monetary policy are determined.Conclusions. Under martial law, the main target of monetary policy should be to channel monetary resources from the financial sector to the real economy in order to ensure long-term productive growth, limit unemployment and inflation, and promote technological development of the national economy.