ЗЕЛЕНІ ОБЛІГАЦІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФІНАНСУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. У сучасних умовах глобальних екологічних викликів та кліматичних змін світова економіка орієнтується на сталий розвиток, що вимагає інтеграції екологічних аспектів в економічні процеси. Зелені облігації, як один із ключових фінансових інструментів сталого розвитку, стали потужним засобом залучення інвестицій у проєкти, спрямовані на зменшення викидів парникових газів, розвиток відновлюваної енергетики та підвищення енергоефективності. В Україні зелена економіка має не лише екологічне, а й стратегічне значення, оскільки стимулює післявоєнну реконструкцію інфраструктури та економічну стабілізацію. Дослідження економічного потенціалу зелених облігацій у цьому контексті є актуальним завданням для розробки ефективних механізмів фінансування сталого розвитку та інтеграції України до глобальних екологічних ініціатив.Мета – дослідити потенціал зелених облігацій як інструменту відповідального інвестування в умовах сталого розвитку та післявоєнного відновлення України.Результати. Аналіз стану ринку зелених облігацій в Україні свідчить про значний потенціал цього інструменту для фінансування проєктів сталого розвитку. Зелені облігації допоможуть модернізувати енергетичну інфраструктуру, підвищити енергоефективність та зменшити викиди CO2. Проте для повноцінного розвитку ринку необхідно вдосконалити законодавче регулювання, створити стимули для інвесторів та розробити ефективну систему сертифікації екологічних проєктів.Висновки. Розвиток ринку зелених облігацій в Україні є стратегічно важливим інструментом для забезпечення сталого економічного зростання, підвищення енергоефективності та прискорення післявоєнної відбудови країни. Аналіз показав, що зелена економіка потребує активного розвитку ринку зелених фінансів, який сприятиме модернізації інфраструктури, зниженню викидів парникових газів та виконанню міжнародних зобов’язань України щодо кліматичної нейтральності. Проте на шляху інтеграції цього інструменту існує низка бар’єрів, серед яких – недосконалість законодавчого регулювання, низька поінформованість інвесторів та значні витрати на сертифікацію екологічних проєктів. Вирішення цих проблем вимагає розширення державної підтримки, створення податкових стимулів для інвесторів, гармонізації регуляторної бази з міжнародними стандартами та активізації співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Зелені облігації можуть стати ключовим фінансовим механізмом у процесі післявоєнного відновлення України, забезпечуючи довгострокові інвестиції у відновлювану енергетику, екологічно чистий транспорт, енергоефективне будівництво та декарбонізацію економіки. Впровадження прозорих механізмів моніторингу та звітності щодо використання залучених коштів сприятиме підвищенню довіри до ринку зелених облігацій та інтеграції України у глобальний ринок сталих фінансів. Introduction. In today’s conditions of global environmental challenges and climate changes, the world economy is increasingly oriented towards sustainable development, which requires the integration of environmental aspects into economic processes. Green bonds, as one of the key financial instruments of sustainable development, have become a powerful means of attracting investments in projects aimed at reducing greenhouse gas emissions, developing renewable energy and increasing energy efficiency. In Ukraine, the “green” economy has not only ecological, but also strategic importance, as it stimulates post-war infrastructure reconstruction and economic stabilization. Researching the economic potential of green bonds in this context is an urgent task for the development of effective financing mechanisms for sustainable development and Ukraine’s integration into global environmental initiatives.The purpose of the article is to conduct a comprehensive study of the potential of green bonds as a responsible investment tool for sustainable development and post-war recovery in Ukraine.Results. Analysis of the current state of the green bond market in Ukraine shows the significant potential of this instrument for financing sustainable development projects. Green bonds will help modernize the energy infrastructure, increase energy efficiency and reduce CO2 emissions. However, for the full development of the market, it is necessary to improve legislative regulation, create incentives for investors, and develop an effective system of certification of environmental projects.Conclusions. The development of the green bond market in Ukraine is a strategically important tool for ensuring sustainable economic growth, increasing energy efficiency and accelerating the country’s post-war reconstruction. The analysis showed that the green economy requires active development of the green finance market, which will contribute to the modernization of infrastructure, reducing greenhouse gas emissions and fulfilling Ukraine’s international obligations regarding climate neutrality. However, there are a number of barriers to the integration of this instrument, including imperfect legislative regulation, low investor awareness and significant costs for certification of environmental projects. Addressing these problems requires expanding state support, creating tax incentives for investors, harmonizing the regulatory framework with international standards and intensifying cooperation with international financial institutions. Green bonds can become a key financial mechanism in the process of Ukraine’s post-war reconstruction, ensuring long-term investments in renewable energy, environmentally friendly transport, energy-efficient construction and decarbonization of the economy. The introduction of transparent monitoring and reporting mechanisms on the use of raised funds will contribute to increasing trust in the green bond market and Ukraine’s integration into the global sustainable finance market.