ВАРТІСНА ОЦІНКА КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У СТРАТЕГІЧНОМУ ОБЛІКУ КОМПАНІЇ (Світ фінансів, 2025)
Вступ. В умовах посилення глобальних регуляторних вимог до сталого розвитку корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) стає стратегічним драйвером оцінки довгострокової вартості компанії, підтримати який складно без надійного обліково-аналітичного інструментарію. Сучасна практика обліку не забезпечує повного стратегічного відображення та вартісної оцінки соціально-екологічних витрат, що зумовлює потребу у моделях інтеграції нефінансових чинників у систему стратегічного обліку.Мета – обґрунтувати концептуальні засади та розробити прикладну модель стратегічного обліку КСВ з урахуванням вартісного ефекту соціальних інвестицій.Результати. На основі аналізу даних глобальних компаній (Kering, PUMA, Philips) доведено, що стратегічна інтеграція екологічних і соціальних витрат у систему обліку супроводжується зростанням капіталізації, зменшенням ризиків та зниженням вартості капіталу. Запропоновано трирівневу модель інформаційної архітектури, яка містить первинний облік соціальної відповідальності, стратегічні метрики та вартісне моделювання. Показано, що частка соціальних витрат у виручці прямо корелює з фінансовими результатами підприємств.Висновки. Стратегічний облік є ключовим інструментом для кількісного й якісного моніторингу ефективності КСВ. Вартісна оцінка КСВ у стратегічному обліку забезпечує ухвалення більш обґрунтованих управлінських рішень, сприяє зростанню ринкової вартості компанії, посиленню лояльності стейкґолдерів та реалізації цілей сталого розвитку. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку методики трансформації нефінансових показників у вартісні. Introduction. Globalization and tightening sustainability regulations have turned corporate social responsibility (CSR) into a strategic driver of long-term corporate value, yet existing management accounting rarely captures its economic contribution.The purpose of the article is to substantiate the conceptual foundations and develop an applied model of strategic CSR accounting taking into account the cost effect of social investments.Results. The research demonstrates that integration of environmental and social indicators into accounting correlates with positive financial dynamics. Case studies of Kering, PUMA, and Philips reveal a tangible link between CSR investments and market capitalization growth, efficiency gains, and capital cost reduction. A structured strategic accounting model is proposed, combining operational metrics, ESG indicators, and value projection.Conclusions. Monetizing CSR through strategic accounting enhances decision-making and investor trust, reduces informational asymmetry, and contributes to sustainable competitiveness. Future work should focus on adapting such models to the Ukrainian accounting and regulatory environment.