ДЕТЕРМІНАНТИ ІНКЛЮЗИВНОЇ ЕКОНОМІКИ: ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ РІВНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ (Світ фінансів, 2026)
Вступ. Загострення соціально-економічних диспропорцій, нерівний доступ до ресурсів, відмінності у якості освіти, зайнятості та соціального захисту зумовлюють необхідність пошуку нових моделей розвитку, здатних забезпечити не лише економічне зростання, а й справедливий розподіл його результатів. Саме тому концепція інклюзивної економіки поступово перетворюється на один із ключових напрямів модернізації економічної політики у світі. Інклюзивна економіка розглядає розвиток не лише як збільшення обсягів виробництва чи прибутковості, а як створення умов, у яких кожна людина має можливість реалізувати свій потенціал, незалежно від соціального статусу, місця проживання, статі, віку або інших особистих характеристик.Мета – визначити основні детермінанти інклюзивної економіки, дослідити їхні особливості в умовах глобального економічного простору сучасності.Результати. Подано основні детермінанти інклюзивної економіки, які дають змогу формувати доступний простір із рівними економічними можливостями. Формування інклюзивної економіки – це комплексний процес, у якому поєднуються макроекономічні, соціальні, інституційні та культурні компоненти. Здійснено аналіз взаємозв’язків між інституційними, соціальними, економічними та технологічними факторами, що визначають рівень інклюзивності економічної системи. Особливу увагу приділено ролі людського капіталу, якості державного управління, ринку праці, освітньої інфраструктури та механізмів соціального захисту як ключових драйверів подолання нерівності.Висновки. Інклюзивна модель розвитку вимагає не лише змін у структурі економіки, а й формування нових підходів до державної політики, орієнтованих на підтримку людського капіталу, соціальну мобільність і зниження нерівності. Комплексне врахування цих чинників створює основу для стійкого суспільного прогресу, у якому економічне зростання поєднується із соціальною справедливістю та доступністю можливостей для всіх громадян. Introduction. The exacerbation of socio-economic disparities, unequal access to resources, differences in the quality of education, employment and social protection necessitate the search for new development models that can ensure not only economic growth, but also a fair distribution of its results. That is why the concept of an inclusive economy is gradually becoming one of the key directions of modernization of economic policy in the world. An inclusive economy considers development not only as an increase in production volumes or profitability, but as the creation of conditions in which every person has the opportunity to realize their potential regardless of social status, place of residence, gender, age or other personal characteristics.The purpose of the article is to identify the main determinants of an inclusive economy, to study their features in the conditions of the global economic space of today.Results. The main determinants of an inclusive economy are presented, which allow forming an accessible space with equal economic opportunities. The formation of inclusive economy is a complex process that combines macroeconomic, social, institutional and cultural components. An analysis of the interrelationships between institutional, social, economic and technological factors that determine the level of inclusiveness of the economic system is carried out. Particular attention is paid to the role of human capital, the quality of public administration, the labor market, educational infrastructure and social protection mechanisms as key drivers of overcoming inequality.Conclusions. The inclusive development model requires not only changes in the structure of the economy, but also the formation of new approaches to public policy, focused on supporting human capital, social mobility and reducing inequality. Comprehensive consideration of these factors creates the basis for sustainable social progress, in which economic growth is combined with social justice and the availability of opportunities for all citizens.