ФІНАНСОВІ ДОМІНАНТИ ПРОЦЕСУ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА СВІТОВОМУ РИНКУ СИРОВИННИХ ТОВАРІВ (Світ фінансів, 2017)
Ляшенко О. М., Бойко З. М. Фінансові домінанти процесу ціноутворення на світовому ринку сировинних товарів. Проаналізовано взаємозв’язок між поведінкою фінансових інвесторів на товарних ринках та ціновою ескалацією на основні сировинні товари. Встановлено, що ціноутворення в основних сегментах світового ринку сировинних товарів визначається у більшій мірі спекулятивними фінансовими факторами, аніж зміною фундаментальних факторів попиту і пропозиції. Визначено кореляційні зв’язки між волатильністю цін на сировинні товари та спекулятивною діяльністю на ринках сировини. Lyashenko O., Boyko Z. The financial component of pricing on the world commodity market. The relationship between financial investors’ behaviour on the commodity markets and main commodities price escalation is analysed. The pricing on main segments of world commodity market are mostly affected the speculative financial factors, than changes of the fundamental market factors of demand and supply. The correlation between commodity price volatility and speculation activity on the commodity markets is evaluated.