ГЕТЕРОГЕННІСТЬ ГЛОБАЛЬНИХ ФІНАНСОВИХ ДИСБАЛАНСІВ (Світ фінансів, 2017)
Кравчук Н. Гетерогенність глобальних фінансових дисбалансів. Розкрито теоретичні аспекти гетерогенності (неоднорідності функціональної структури) глобальної економіки. Узагальнено концептуальні характеристики глобальних фінансових дисбалансів, проаналізовано особливості їх прояву в просторовому, функціональному, інституціональному та геополітичному вимірах. Висвітлено фундаментальні першооснови виникнення глобальних фінансових дисбалансів та їх економічну природу у взаємозв’язку з такими вартісними категоріями, як гроші, валюта, кредит, відсоток, фінансові активи, податки і борги. Доведено, що глобальні фінансові дисбаланси – це результат девальвації вартості як субстанціональної основи кономічних відносин. Kravchuk N. Heterogeneity of global financial disbalances. The theoretical aspects of heterogeneity of global economy are exposed. Conceptual descriptions of global financial disbalances are generalised, the features of their display are analysed in the spatial, functional, institutional and geopolitical measurings. Fundamental principles of beginning of global financial disbalances are reflected and their economic nature in cooperation with such cost categories, as a money / currency, credit, percent, financial assets, taxes and debts. It is proved that global financial disbalances is a result of devaluation of cost as sybstantional basis of economic relations.