CТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ У КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ПРІОРИТЕТІВ ФІНАНСОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ (Світ фінансів, 2019)
Вступ. Стаття присвячена сучасним проблемам аналізу інноваційних процесів в Україні у контексті стримуючих чинників та існуючих проблем у вітчизняній економіці.Мета – структуризація інновацій для формування пріоритетів фінансового регулювання та його стратегічних орієнтирів.Методи. Для одержання результатів у дослідженні використано низку загальнонаукових і спеціальних методів: структурний аналіз, статистичні методи, системний аналіз, метод наукового абстрагування. Обґрунтовано тлумачення фінансового регулювання інноваційної діяльності як узгодженого комплексного законодавчо регламентованого застосування бюджетних і податкових інструментів з метою впливу державних інститутів на функціонування національної інноваційної системи, інноваційний потенціал й інноваційну безпеку в країні, спрямованого на зміцнення конкурентоспроможності та утвердження інноваційної моделі соціально-економічного розвитку. Проведено аналіз структурних особливостей інноваційної діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання. Розкрито роль технологічних інновацій (процесових і продуктових) у економіці України. З’ясовано специфіку впровадження нетехнологічних інновацій в розрізі маркетингових та організаційних їх типів. Виявлено тенденційно низьку роль продуктових інновацій у загальній структурі інноваційної діяльності підприємств України, що становить загрозу інноваційній безпеці країни. Аргументовано, що пріоритетом фінансового регулювання має бути інтеграція в межах тріади наука-інновації-виробництво. Акцентовано на особливій ролі елементів інноваційної інфраструктури (наукових парків, технологічних парків, інноваційних кластерів) у підвищенні ефективності фінансового регулювання інноваційної активності.Перспективи подальших наукових розвідок з досліджуваної проблематики першочергово полягають у обґрунтуванні конкретних рішень щодо підвищення ролі освітньо-наукової складової та стимулюванні досліджень й розробок як запоруки інноваційних успіхів підприємств в Україні.