ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОТГ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Сучасні виклики євроінтеграційних процесів вимагають проведення глибинних реформ у напрямку вирішення проблем загальнодержавного та територіального економічного зростання. Децентралізація є одним із аспектів підвищення рівня фінансового забезпечення та стабільності територіальних громад з урахуванням їх особливих факторів.Мета – оцінити ефективність реформи децентралізації на державному рівні та її вплив на фінансові потоки бюджетів об’єднаних територіальних громад в Україні.Методи. Для реалізації поставленої мети у статті використовувалися загально-наукові і спеціальні методи: індукція, дедукція, теоретичне узагальнення, діалектичний, статистичний аналіз, порівняння, графічний, SWOT- аналіз.Результати. Розглянуто основні тенденції здійснення децентралізації влади. Досліджено основні показники, які визначають реальний стан формування об’єднаних територіальних громад в Україні. Визначено перспективи створення територіальних громад з урахуванням позитивних і негативних факторів для розкриття сильних та слабких сторін з метою виявлення можливостей і загроз їх розвитку на регіональному рівні за допомогою SWOT-аналізу. Запропоновано шляхи удосконалення регіональної політики для забезпечення завершення процесу децентралізації.Перспективи. Здійснений аналіз дає змогу стверджувати, що загальна картина діяльності ОТГ в Україні є позитивною. Проте в процесі створення об’єднаної територіальної громади необхідно враховувати чіткі критерії (чисельність населення, максимально допустимі обсяги видатків) для ефективного їх функціонування в перспективі. Відповідно до результатів дослідження визначено низку головних проблем, що виникають перед новосформованими ОТГ, і запропоновано шляхи їх вирішення. Подальша деталізація сформує основні напрями і перспективи майбутніх досліджень.