ПОДАТКИ НА ДОХОДИ В ПОДАТКОВІЙ ПОЛІТИЦІ ІНКЛЮЗИВНОГО ЗРОСТАННЯ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ (Світ фінансів, 2020)
Вступ. У Програмі дій уряду інклюзивне економічне зростання проголошується стратегічним пріоритетом розвитку української економіки, що зумовлює актуальність дослідження шляхів його досягнення. Важливу роль у забезпеченні інклюзивного зростання відіграє податкова політика держави, зокрема податки на доходи, завдяки їх здатності впливати як на розподіл доходів і багатства у суспільстві, так і на стимули до продуктивної праці, підвищення кваліфікації, здобуття освіти. Мета – визначити шляхи реформування податків на доходи у процесі формування й реалізації податкової політики інклюзивного зростання. Результати. Дослідження показало, що під час розробки дизайну податків на доходи, які відповідають вимогам інклюзивного зростання, необхідно враховувати те, що найменш економічно ефективна модель податку (прогресивний податок на доходи) є найбільш справедливою, тоді як найменш справедлива модель (пропорційний податок) є найбільш економічно ефективною. Відтак процес наближення різних моделей податку на доходи до потреб забезпечення інклюзивного зростання передбачає вирішення різних завдань: для прогресивного податку – пошук шляхів підвищення ефективності (передусім, інструментів стимулювання зайнятості), для пропорційного – інструментів підвищення справедливості, для особистих і корпоративних податків на доходи від капіталу – поєднання заходів, спрямованих на підвищення як справедливості, так і ефективності. Проаналізовано інструменти, запропоновані фінансовою наукою для виконання зазначених завдань, та досвід їх практичного застосування у країнах ЄС.Висновки. Попри те, що фінансова наука пропонує широкий спектр інструментів, які можуть сприяти формуванню податків на доходи, котрі відповідають інтересам інклюзивного зростання, кожна країна має вибирати ті з них, які можуть бути результативними за її умов. У процесі такого вибору мають враховуватися чисельні фактори, що впливають на результативність податкових заходів у конкретній країні.