ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Питання інституційно-правового забезпечення формування та реалізації бюджетної політики розвитку територій є вкрай важливим на сучасному етапі розвитку держави та децентралізаційних процесів, які відбуваються. Мета – дослідити інституційно-правове забезпечення формування та реалізації бюджетної політики розвитку територій України та розробити пропозиції щодо реформування системи міжбюджетних відносин і змін до основ бюджетного регулювання. Результати. Ключовим підходом, покладеним в основу розмежування функцій у сфері публічного управління по вертикалі, визначено субсидіарність, що є одним із важливих принципів організації владних інститутів. Визначено основні напрямки реформування адміністративно-територіального устрою країни. Проаналізовано основні законодавчі акти, які на сьогодні складають правову основу формування бюджетної політики розвитку територій в Україні в контексті децентралізації та реформи публічних фінансів, а саме: закони про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України. Досліджено основні пріоритети державної регіональної політики згідно з Законом України “Про засади державної регіональної політики”. Розглянуто визначення повноважень суб’єктів державної регіональної політики, напрямів координації діяльності органів управління різних рівнів і механізм їх фінансування. Проаналізовано процес реформування системи міжбюджетних відносин.