ПІДВИЩЕННЯ ДОВІРИ ДО БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Особливу роль у забезпеченні ефективності функціонування банківської установи та банківської системи загалом відіграє довіра економічних агентів. Існує прямий зв’язок між рівнем довіри, обсягами депозитів та збільшенням кредитування, що має суттєвий вплив на зростання національної економіки.Мета – висвітлити сутність довіри у сучасних умовах функціонування банківської системи, за допомогою низки показників визначити її рівень та надати рекомендації щодо підвищення довіри до банківської системи України.Результати. Для дослідження рівня довіри до банківської системи варто застосовувати системний підхід, розглядаючи банківську систему як сукупність компонентів – комерційних банків та центрального банку. Розглянуто рейтинги вітчизняних та міжнародних організацій стосовно визначення рівня довіри до фінансових установ. Проведено вимірювання рівня довіри населення до банківської системи на основі низки показників: темп зростання та строкова структура депозитного портфеля, доларизація депозитів, обсяг і частка готівкових коштів у грошовій масі. Стосовно довіри до центрального банку, то зазначено, що варто використовувати підхід, який базується на визначенні досягнення НБУ декларованих функцій та завдань, що він безпосередньо виконує. Сформульовано рекомендацій щодо підвищення рівня довіри до банківської системи, імплементація яких сприятиме її зростанню.