ВІЙСЬКОВІ ВИТРАТИ В УМОВАХ ЗРОСТАННЯ ГЕОПОЛІТИЧНИХ РИЗИКІВ ТА ЗМІНИ ХАРАКТЕРУ МІЖНАРОДНИХ КОНФЛІКТІВ (Світ фінансів, 2020)
Вступ. В умовах зростаючої геополітичної напруги, розширення конфліктних зон та зміни характеру сучасних міжнародних конфліктів актуалізується питання щодо визначення обсягів військових витрат як з позицій достатності, що в будь-який момент дають змогу захистити державні кордони та безпеку громадян, так із позицій розумності, що дають можливість не допустити негативних макроекономічних ефектів, насамперед – погіршення соціальних умов для населення. Відтак, підґрунтям для вирішення зазначеного завдання є, передусім, переосмислення природи міжнародних конфліктів та особливостей їх прояву в сучасних умовах, дослідження складових військових витрат, а також їх ролі в процесі забезпечення обороноздатності держави в умовах нових реалій.Мета – з’ясувати суть військових витрат в умовах зміни характеру сучасних міжнародних конфліктів для вироблення наукових підходів щодо визначення їх обсягів і структури.Методи. У дослідженні сутності військових витрат та з’ясуванні їх складових використано методи аналізу та синтезу, порівняння й узагальнення.Результати. Аналіз сучасних конфліктів та воєн у світі дав змогу виявити особливості їх прояву, аргументувати “гібридний” характер сучасних конфліктів та визначити суть асиметричних війн, що передбачає використання не лише класичних політичних і військових методів та інструментів для їх вирішення, а й нетрадиційних, таких як інформаційний, економічний, соціологічний вплив тощо. З’ясовано неоднозначність у трактуванні сутності та структури військових витрат українськими та зарубіжними дослідниками, міжнародними організаціями (ООН, НАТО, МВФ) та визнаними у світі дослідницькими інститутами, що займаються проблемами війни та миру. Запропоновано трактувати військові витрати як вагому складову оборонних та безпекових витрат, пов’язаних із розбудовою військової організації держави для виконання завдань військової доктрини. З метою забезпечення транспарентності військових витрат в умовах відкритих економік пропонується виокремити витрати на міжнародну діяльність, спрямовані на збереження миру на планеті.Перспективи. Подальші наукові дослідження військових витрат доцільно проводити з позицій з’ясування їх впливу на основні макроекономічні показники діяльності держави.