ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ ПРОГРАМ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ДОМІНАНТИ У КОНТЕКСТІ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ (Світ фінансів, 2021)
Вступ. У сучасних умовах формування пріоритетів українського суспільства в контексті сталого розвитку одним із першочергових завдань держави є фінансове забезпечення реалізації соціальної функції. Соціальна держава, що ґрунтується на принципах сталого розвитку, покликана вирішувати суспільно важливі завдання за допомогою ефективної системи державних фінансів. Тому своєчасним та актуальним питанням є пошук ефективних фінансових механізмів реалізації соціальної функції держави для досягнення національних Цілей сталого розвитку.Мета – проаналізувати сучасні тенденції й обґрунтувати домінанти фінансового забезпечення державних соціальних програм у контексті досягнення Цілей сталого розвитку України.Результати. Дослідження показало, що важлива роль щодо досягнення позитивного соціального ефекту в реалізації Цілей сталого розвитку України належить державним цільовим програмам. Державні соціальні програми зосереджені на реалізації заходів щодо соціальної підтримки та забезпечення основних соціальних гарантій населення. Цінність цільового програмного фінансування полягає в тому, що воно дає змогу підходити до вирішення соціальної проблеми комплексно. Негативною особливістю цільових програм є ризик фінансування за залишковим принципом. Багаторічна практика свідчить, що у разі нестачі коштів у бюджеті, насамперед, призупиняється саме їх фінансування. При застосуванні програмно-цільового методу, з одного боку, існує реальна потреба у розробці нових програм, спрямованих на вирішення болючих споріднених проблем, а з іншого – успішної реалізації великої кількості програм, як показує практика, не може бути, оскільки не досягаються поставлені цілі, знижується їх ефективність.Висновки. З метою формування сприятливого середовища для ефективної реалізації державних цільових програм соціального спрямування необхідно звузити коло проблем, що претендують на програмну розробку. Враховуючи обмежені можливості бюджету, потрібно активніше залучати позабюджетні кошти, зокрема вітчизняний приватний капітал та кошти суб’єктів господарювання.Фінансове забезпечення державних соціальних програм необхідно розглядати як сукупність форм і методів, які застосовують при розподілі, перерозподілі та використанні фонду фінансових ресурсів, що формується за рахунок коштів Державного бюджету України, а також інших джерел, передбачених чинним законодавством, та спрямовується на вирішення проблем підвищення рівня та якості життя, зменшення обсягів безробіття, формування сучасного соціального захисту населення, поліпшення умов праці, розвиток охорони здоров’я та освіти, що сприяє досягненню Цілей сталого розвитку України.