БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА У СФЕРІ ВИДАТКІВ В КООРДИНАТАХ СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Соціальний розвиток є важливим процесом функціонування суспільства та передбачає зміцнення людського потенціалу, забезпечення належного рівня добробуту населення. Важливою умовою прогресивного соціального розвитку виступає політика у сфері видатків державного та місцевих бюджетів. Видатки, як інструмент бюджетної політики, є джерелом забезпечення суспільних потреб, відтак справляють значний вплив на розвиток соціальної сфери. В умовах кризи, зумовленої безпрецедентними обмеженнями ділової активності, падінням ВВП, загострюються соціальні проблеми, що актуалізує дослідження теоретичних засад, практичних механізмів/процесів і пріоритетних напрямів підвищення результативності бюджетної політики у сфері бюджетних видатків соціального спрямування.Мета – розкрити теоретичні та обґрунтувати практичні аспекти видатків бюджету як інструменту бюджетної політики соціального розвитку суспільства.Результати. Розкрито теоретичні засади сутності видатків бюджету у контексті необхідності реалізації соціальної функції держави. Встановлено, що на формування видатків бюджету впливають економічні, політичні, соціальні та інституційні чинники. Виокремлено пріоритетні напрями бюджетної політики у сфері соціальних видатків бюджету в умовах фінансово-економічної кризи, а також на середньо- та довгострокову перспективу. Акцентовано увагу на проблемних аспектах бюджетної політики у сфері видатків бюджету на забезпечення системи охорони здоров’я в Україні.Висновки. Запропоновано напрями підвищення результативності бюджетної політики у сфері видатків бюджету на соціальний розвиток. Зокрема – удосконалення системи планування видатків, впровадження щорічних обов’язкових оглядів бюджетних видатків і витрат та їх своєчасне оприлюднення, удосконалення інституційних засад партнерства у процесі реалізації соціальних програм/проєктів, зміцнення інституту громадського контролю за виконанням місцевих бюджетів, підвищення прозорості, доступності, зрозумілості для населення та своєчасності представлення звітності про стан виконання соціальних програм. Акцентовано увагу на необхідності реалізації практичних заходів щодо усунення/нейтралізації негативних чинників, що впливають на реалізацію ефективної бюджетної політики у сфері видатків.