ОСОБЛИВОСТІ ТА ПРОБЛЕМИ ЗДІЙСНЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ ВИКОНАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Реформа децентралізації, що розпочалась у 2014 році, має на меті не лише зміну адміністративного устрою України, а й бюджетної системи, що може спричинити зростання потенційних ризиків неефективного використання бюджетних коштів. Для мінімізації негативних наслідків таких ризиків варто залучати громадськість, яка найбільше зацікавлена у досягненні цілей, визначених місцевим бюджетом громади.Мета – ідентифікувати особливості реалізації громадського контролю за використанням ресурсів місцевих бюджетах у територіальних громадах України.Методи. У дослідженні використовували методи аналізу та синтезу для вивчення інструментів громадського контролю, а також опитування для виявлення поглядів активістів громадянського суспільства й експертів на заходи громадського контролю під час реформи децентралізації.Результати. В роботі визначено рівні й інструменти громадського контролю виконання місцевих бюджетів територіальних громад. Виокремлено чотири рівні: інформування, консультування, діалог, партнерство. Наголошено на головних інструментах громадського контролю, серед яких: громадські слухання, елементи електронної демократії, консультативно-дорадчі органи, громадські ради та місцеві вибори.Наведено результати соціологічного опитування громадських активістів та фахівців у галузі місцевих фінансів у Львівській та Харківській областях. За результатами анкетування виявлено значний рівень обізнаності респондентів щодо переліку інструментів громадського контролю. На думку більшості опитаних, громадські організації мають більші можливості контролювати витрати місцевих бюджетів, а обговорення використання бюджетних коштів є найбільш дієвим інструментом громадської участі.Головними проблемами, за результатами опитування, в процесі використання бюджетних коштів є низький рівень прозорості бюджетного планування та виконання, а також низька ефективність наповнення та витрачання бюджетних коштів. Виокремлено перешкоди у здійсненні громадського контролю за дотриманням ефективного використання бюджетних коштів.Перспективи. Подальші наукові дослідження громадського контролю за дотриманням бюджетів територіальних громад варто зосередити на юридичних особливостях таких заходів, а також перспективах використання визначених у статті інструментів у майбутньому.