ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МИТНОЇ СПРАВИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА (Світ фінансів, 2021)
Вступ. У сучасних умовах глобальних трансформаційних перетворень, впливу пандемічних викликів і загроз ключову роль відіграє рівень цифровізації державного управління загалом та рівень інформаційного забезпечення фіскальних органів зокрема. Використання ефективних технологій інформатизації митних органів держави створює сприятливі умови для переміщення товарів через державний кордон шляхом спрощення, пришвидшення та вдосконалення процедур митного оформлення та митного контролю. На сьогодні існує нагальна потреба в уніфікації національної законодавчої бази у сфері митної справи до міжнародних стандартів, вдосконаленні технологічного, інституційного та інфраструктурного напряму реформування митних органів держави та активізації процесів діджиталізації митної політики України.Мета – дослідити специфіку діяльності й завдання реформування інформаційного забезпечення діяльності митних органів держави, окреслити пріоритети та перешкоди підвищення ефективності діяльності митних інституцій як України, так і країн економічного авангарду в контексті цифрової стратегії розвитку суспільства.Методи. У дослідженні особливостей інформаційного забезпечення митної справи в Україні та рівня інформатизації митних органів держави використовували загально-наукові і спеціальні методи дослідження, а саме: аналіз, синтез, узагальнення та статистичний.Результати. В результаті проведеного дослідження інформаційного забезпечення митної справи України систематизовано базис її здійснення, проаналізовано особливості трансформаційних перетворень інформаційного забезпечення митних органів держави. Проаналізовано досвід інформатизації митного простору економічно розвинених країн в умовах цифровізації економіки. Окреслено сучасні інформаційні системи митних органів України й особливості їх функціонування. Деталізовано переваги та перешкоди приєднання митних органів держави до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Визначено проблемні аспекти, що перешкоджають підвищенню ефективності інформаційного забезпечення в ДМС України.Перспективи. У подальших наукових дослідженнях необхідно зосередити увагу на оцінці рівня ефективності системи інформаційного забезпечення митної справи в Україні та розвинених державах світу, аналізі безпекових, фіскальних та економічних ефектів цифрових трансформацій митних процедур, напрямах імплементації передових практик інформатизації діяльності митних інституцій держави.