ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ БЮДЖЕТНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Одним із індикаторів розвитку суспільства є діюча система соціального захисту, його ефективна організація забезпечує стабільний розвиток суспільства. В умовах проведення децентралізації бюджетних повноважень місцеві органи влади стають гарантами забезпечення соціального захисту та безпосередніми надавачами суспільних послуг, основним завданням яких є забезпечення громадян належним рівнем соціального захисту, що здійснюється відповідно до встановлених в державі стандартів.Мета – дослідити систему забезпечення соціального захисту населення в умовах проведення бюджетної децентралізації та обґрунтувати пропозиції щодо її покращення в частині підвищення ефективності надання соціальних послуг.Результати. Розглянуто централізовану та децентралізовану моделі здійснення соціального захисту в Україні. Систематизовано повноваження центральних та місцевих органів влади у здійсненні соціального захисту та наданні соціальних послуг. Проаналізовано динаміку здійснення видатків на забезпечення соціального захисту із державного бюджету, місцевих бюджетів та державних позабюджетних фондів. Наведено дані щодо зміни розподілу видатків між державним та місцевими бюджетами.Висновки. Визначено основні напрями фінансування системи соціального захисту. Наголошено на перевагах децентралізованої моделі надання суспільних послуг. В контексті підвищення ефективності здійснення соціального захисту та якості надання соціальних послуг запропоновано зменшення ієрархічної мережі бюджетних установ у сфері надання соціальних послуг, здійснення моніторингу та аналізу кількості соціально вразливих верств суспільства та надання соціальних послуг на конкурентній основі. Реалізація запропонованих заходів дасть змогу покращити систему соціального захисту та раціональніше використовувати публічні кошти.