ПРАГМАТИЗМ МИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ СПОЖИВЧОГО РИНКУ УКРАЇНИ (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Митне регулювання споживчого ринку є одним із основних загальновизнаних засобів реалізації державної економічної політики, інструментом виконання внутрішніх завдань. Основна робота для вдосконалення митного регулювання споживчого ринку має бути спрямована на підвищення конкурентоспроможності продукції українського виробника, сприяння залученню вітчизняних та іноземних інвестицій для розвитку національного господарства, а також розвиток новітніх прогресивних і гармонізованих із європейською практикою систем стандартизації та сертифікації продукції.Мета – ідентифікувати прагматичні аспекти митно-тарифного регулювання споживчого ринку, систематизувати вектори підвищення ефективності державного регулювання споживчого ринку України.Методи. У дослідженні використано методи діалектичного аналізу та синтезу, а також логічного узагальнення, порівняння і формалізації.Результати. Досліджено сутність та соціальну роль споживчого ринку. Наголошено на необхідності державного регулювання споживчого ринку з використанням митного інструментарію. Встановлено, що розвиток споживчого ринку визначається зміною макроекономічних індикаторів, серед яких одним із ключових є роздрібний товарооборот. Проведено моніторинг частки витрат населення на придбання товарів і послуг у сумі загальних витрат (доходів). Виявлено, що основним елементом митно-тарифного регулювання споживчого ринку України є митний тариф. За підсумками дослідження теоретико-практичних засад митного регулювання споживчого ринку України було систематизовано заходи, які покращать ефективність його реалізації, сталий та прогресивний розвиток.Перспективи. У подальших наукових дослідженнях буде приділено увагу імплементації інноваційних підходів міжнародного митного регулювання, зокрема країн Європейського Союзу, в національну практику з метою підвищення ефективності функціонування споживчого ринку.