ФІНАНСОВІ ЗЛОЧИНИ У ФІСКАЛЬНІЙ СФЕРІ ЯК ЗАГРОЗА ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ (Світ фінансів, 2021)
Вступ. На сьогодні в Україні посилюються такі криміногенні явища, як тінізація та монополізація економіки, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, тощо. Останні зміни у законодавстві та перспективи реформування фіскальних й правоохоронних інституцій потребують перманентного дослідження стану попередження, виявлення та розслідування фінансових злочинів у фіскальній сфері. У цьому контексті важливим завданням є створення єдиної інституції з відповідними функціями, правами й повноваженнями.Мета – виокремити реальні та можливі ризики щодо формування дієвих оптимальних напрямів забезпечення економічної безпеки України на основі аналізу особливостей здійснення процесів запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття фінансових злочинів у фіскальній сфері.Методи. У дослідженні стану попередження, виявлення та розслідування фінансових злочинів у фіскальній сфері використано низку загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема: аналіз, синтез, індукцію, дедукцію, абстрактно-логічний метод та метод узагальнення.Результати. Обґрунтовано необхідність створення єдиної інституції щодо попередження, виявлення, розслідування фінансових злочинів, зокрема й у фіскальній сфері. На основі статистичних даних державних органів визначено вісім схем уникнення оподаткування в Україні, які призводять до загальних втрат бюджету. Проаналізовано структуру предикатних злочинів в обвинувальних вироках судів протягом останніх років та окреслено основні види предикатних злочинів у фіскальній сфері. Доведено, що в українській практиці кількість кримінальних проваджень за ухилення від сплати податків, доведених до постановлення вироку і притягнення до відповідальності, різко зменшується, що свідчить про: фактичну безкарність вчинення злочинів у фіскальній сфері; бездіяльність або перевищення повноважень, тобто неналежне розслідування особами, що здійснюють розслідування цих злочинів, наявність корупційної складової у процесі досудового розслідування; некомпетентність слідчих (детективів), що здійснюють розслідування злочинів у фіскальній сфері, а також недостатній рівень знань у фіскальній сфері прокурорів як процесуальних керівників. Це дало можливість аргументувати доцільність створення Бюро економічної безпеки. Відповідно до аналізу диспозицій статей Особливої частини Кримінального кодексу України визначено дванадцять статей, які слід відносити до податкових злочинів.Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на пошук оптимального підходу до вирішення питання підслідності фінансових злочинів у фіскальній сфері, а також на забезпечення належного рівня економічної безпеки України.