ПРІОРИТЕТИ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ В УКРАЇНІ (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Успішні державні рішення у бюджетній і податковій сферах здатні забезпечити соціально-економічний розвиток держави. В Україні за роки незалежності проведено чимало реформ у податковій сфері, але відсутнє стійке соціально-економічне зростання. З огляду на це, актуальним є з’ясування напрямів трансформації податкової політики держави.Мета – визначити напрямки трансформації податкової політики держави в Україні на середньострокову перспективу на основі аналізу існуючих структурних диспропорцій вітчизняної економіки та її системи оподаткування.Результати. Суть поданих тут пропозицій полягає у трансформації податкової політики держави, спрямованої на формування в Україні такої системи оподаткування, яка сприятиме довгостроковому, збалансованому, інклюзивному економічному зростанню і, водночас, забезпечуватиме достатній рівень доходів держави для виконання нею своїх функцій. Для цього, на нашу думку, в середньостроковій перспективі слід здійснити загальний перерозподіл податкового навантаження шляхом застосування усього переліку податків та їх складових елементів (платники, об‘єкти, база, пільги, ставки тощо), що має усунути диспропорції податкової системи України і сприятиме структурній модернізації вітчизняної економіки у довгостроковому періоді та зростанню рівня добровільності сплати податків. Зазначені пропозиції стосуються змін структури податкової системи та елементів податків і не стосуються відповідних змін в системі їх адміністрування, оскільки це – предмет окремої дискусії.Висновки. Враховуючи існуючі структурні диспропорції податкової системи України, які призводять до регресивного розподілу податкового навантаження за рівнем доходів, один із першочергових заходів податкової політики держави полягає у зменшенні нормативної ставки ПДВ з 20% до 15%. Це дасть змогу підтримати купівельну спроможність вітчизняних домогосподарств. Основний позитивний ефект від цього полягає у створенні таких умов діяльності платників податків, за яких подальша діяльність на схемах формування фіктивного податкового кредиту стає економічно невигідною.