ФУНКЦІЇ ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ В ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ, ЕКОНОМІЧНІЙ І СОЦІАЛЬНІЙ СИСТЕМАХ КРАЇНИ (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Функції видатків бюджету розкривають їхнє призначення в регулюванні різноманітних процесів та пояснюють роль у досягненні визначених цілей. У наукових дослідженнях доволі розгорнуто представлено визначення функцій бюджету в країнах з ринковою економікою та демократичними відносинами в суспільстві, функціональне ж призначення видатків бюджету розкрито доволі фрагментарно.Мета – науково обґрунтувати систему функцій видатків бюджету в країні з ринковою економікою та демократичними відносинами.Результати. За результатами аналізу функцій видатків бюджету доцільно обґрунтовувати функції окремо для двох основних сфер, на які бюджетні видатки справляють безпосередній вплив: публічне управління, а також економічну та соціальну системи країни. В публічному управлінні видатки бюджету реалізують функції планування (програмування) та контролю. Зміст функції планування (програмування) полягає в тому, що за допомогою видатків бюджету формують умови для раціонального планування діяльності органів публічного управління на основі результативних показників та їх досягнення в умовах застосування програмно-цільового методу бюджетування. Функція контролю полягає у забезпеченні контролю з боку громадськості за функціонуванням органів влади.Вплив видатків бюджету на національну економіку та соціальну системи відбувається через функції розміщення, перерозподілу та стимулювання. Реалізація функції розміщення полягає в забезпеченні населення товарами та послугами, які не можуть бути надані ринковою економікою в необхідному обсязі. Сутність функції перерозподілу полягає в тому, щоб за допомогою видатків бюджету зменшувати нерівність у суспільстві. Функція видатків бюджету стимулювання полягає в тому, щоб, змінюючи обсяг, склад, структуру видатків бюджету, застосовуючи різні механізми їх здійснення, стимулювати певні напрямки економічної діяльності.Висновки. За результатами дослідження теоретичних положень щодо функціонального призначення бюджету в країні з ринковою економікою та критичного аналізу наукових постулатів обґрунтовано доцільність виокремлення таких функцій видатків бюджету: планування (програмування), контролю, розміщення, перерозподілу та стимулювання. Враховуючи їх відмінні властивості, доведено доцільність їх групування у дві групи: функції видатків бюджету в публічному управлінні та функції видатків бюджету в економічній і соціальній системах країни.