ФІНАНСОВЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ЗРОСТАННЯ СУСПІЛЬНОГО ДОБРОБУТУ НАСЕЛЕННЯ (Світ фінансів, 2022)
Вступ. Забезпечення зростання добробуту населення передбачає підвищення рівня його фінансової грамотності і фінансової безпеки, зміцнення стабільності фінансової системи країни та конкурентоспроможності вітчизняної економіки, формування довгострокового інвестиційного попиту, становлення та розвиток фінансового ринку. В період економічної нестабільності в Україні загострилася проблема захисту прав споживачів фінансових послуг, включаючи низьку інформованість населення, відсутність кодексу поведінки фінансових установ і недостатній потенціал наглядових органів для випереджаючого моніторингу ситуації в умовах, що склалися. Гостро постало питання щодо забезпечення функціонування інституту фінансових консультантів, які на платній чи безоплатній основах надаватимуть послуги громадянам із підвищення рівня їх фінансової освіченості, вибору оптимального пакету послуг на фінансовому ринку, формуватимуть навички управління власними фінансовими ресурсами.Мета – проаналізувати вплив фінансового консультування на зростання добробуту населення шляхом визначення рівня фінансової грамотності громадян та використання інструментарію державного стимулювання і сприяння розвитку фінансового консультування в Україні.Результати. Зроблено висновки про те, що використання фінансового консультування для фізичних осіб є особливо актуальним для України, зважаючи на те, що значна частка населення має не тільки поверхові знання про принципи функціонування фінансового ринку та можливості користування фінансовими продуктами та послугами, а й відчуває недовіру до фінансових інститутів. Як результат, однією з основних проблем низького рівня довіри громадян є відсутність достатньої інформації про фінансові інститути. Йдеться, насамперед, про інформування населення щодо повної вартості фінансових продуктів, розміру комісії за надання послуг, правил її стягнення.Висновки. Обґрунтовано пропозиції щодо формування Національної стратегії із підвищення рівня фінансової грамотності населення при активному використанні послуг фінансового консультування, яке може здійснюватися за двома напрямами: державне фінансове консультування громадян шляхом забезпечення підвищення рівня їх фінансової грамотності на безоплатній основі у різних формах; приватне незалежне фінансове консультування на платній основі, зорієнтоване на надання послуг з формування індивідуальних фінансових планів для досягнення фінансових цілей у майбутньому.