ФІНАНСОВА САМОДОСТАТНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД: ТЕОРЕТИЧНИЙ ДИСКУРС (Світ фінансів, 2022)
Вступ. Децентралізаційні процеси актуалізували потребу вирішення двох взаємопов’язаних питань: обґрунтування ролі місцевого самоврядування у забезпеченні потреб населення, відповідно, визначення суспільних благ, які мають задовольнятися на рівні територіальних громад, регіонів, держави, та джерел фінансових ресурсів для їх надання; окреслення шляхів розвитку територіальних громад у довгостроковому періоді та досягнення їх самодостатності як критерію ефективності адміністративно-територіальної реформи. В цьому контексті важливим науковим завданням є обґрунтування теоретичних засад самодостатності територіальних громад.Мета – обґрунтувати теоретичні засади фінансової самодостатності територіальної громади, визначити її місце у складі самодостатності громади.Методи. У дослідженні використано методи діалектичного аналізу, синтезу та логічного узагальнення, а також порівняння і формалізації.Результати. Визначено сутність поняття “територіальна громада” та наведено її економічні характеристики. Досліджено теоретичні засади фінансової самодостатності територіальної громади, що дало змогу трактувати цю дефініцію відповідно до взаємопов’язаностіпонять “самодостатність соціально-економічної системи” та “самодостатність територіальної громади”. Фінансово самодостатньою є територіальна громада, фінансова система якої в умовах вертикальної інтегрованості у систему публічних фінансів характеризується самозабезпеченістю та спроможна зберігати та/або покращити досягнутий рівень розвитку і забезпечувати нормативний рівень надання суспільних благ населенню в результаті ефективного використання фінансових інструментів під дією зовнішніх і внутрішніх чинників. Акцентовано на ролі вертикальної інтегрованості фінансової системи громади у систему публічних фінансів, першочерговості внутрішнього потенціалу до їх розвитку у досягненні фінансової самодостатності, а також обґрунтовано потребу визначення нормативного рівня надання суспільних благ населенню у процесі використання фінансових інструментів.