ВИДАТКИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ НА НАЦІОНАЛЬНУ ОБОРОНУ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ (Світ фінансів, 2022)
Вступ. Україна, зазначивши в Конституції неминучість реалізації стратегічного курсу на набуття повноправного членства в ЄС та в Організації Північноатлантичного договору, має переглянути питання бюджетного фінансування національної оборони. В сучасних реаліях військово-політичної ситуації в Україні фінансування обороноздатності країни є одним із пріоритетних напрямів використання коштів Державного бюджету України.Мета – дослідити та визначити напрямки бюджетного фінансування оборони України в умовах обмежених фінансових ресурсів, збройного конфлікту з Російською Федерацією та євроатлантичної інтеграції. Основне завдання полягає у виявленні проблем бюджетного фінансування видатків на оборону України та визначенні основних шляхів оптимізації бюджетного фінансування видатків на оборону в умовах євроатлантичної інтеграції країни.Методи. У дослідженні використано загальні та спеціальні методи, зокрема: аналізу та синтезу, індукції та дедукції, логічного узагальнення, абстрагування.Результати. Досліджено особливості бюджетного фінансування національної оборони України. Розглянуто сутність видатків на оборону як економічної категорії та загальну структуру видатків на оборону. Проаналізовано видатки з державного бюджету на оборону за відомчою та функціональною класифікацією. Розраховано суму грошового утримання військовослужбовців в Україні та динаміку його змін за останні роки. Розглянуто основні проблеми фінансування видатків на національну оборону та способи їх вирішення. Виокремлено основні шляхи удосконалення бюджетного фінансування видатків на національну оборону в Україні.Висновки. Встановлено, що основними заходами оптимізації фінансування національної оборони України в умовах євроатлантичної інтеграції є: забезпечення належного рівня грошового забезпечення військовослужбовців, збільшення фінансування сектору оборони, зміна структури видатків на національну оборону відповідно до стандартів НАТО, запровадження інструментів довгострокового планування в процесі формування оборонного бюджету України.