МОНЕТАРНЕ РЕАГУВАННЯ ФЕДЕРЕАЛЬНОЇ РЕЗЕРВНОЇ СИСТЕМИ США НА ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ ПАНДЕМІЧНОЇ КРИЗИ (Світ фінансів, 2022)
Вступ. У зв’язку із тим, що грошово-кредитна політика завжди виступала чи не найбільш важливим інструментом впливу держави на реальний сектор і динаміку основних макроекономічних показників, саме ефективне монетарне реагування центрального банку на будь-які зовнішні шоки, що спричиняють економічну кризу, є необхідною умовою успішного економічного розвитку кожної країни. А оскільки пандемічна криза стала таким шоком як у національному, так і глобальному масштабі, пошук ефективних важелів нівелювання її негативних наслідків постає серед першочергових завдань для монетарної влади всіх країн світу. Досвід Федеральної резервної системи США у цьому аспекті має безпосередній практичний інтерес з огляду на істотні напрацювання щодо модифікації монетарного інструментарію з часів попередньої світової фінансово-економічної кризи, а тому потребує детального вивчення на предмет можливості використання задля стабілізації ситуації та забезпечення нормальної роботи усіх ринкових механізмів.Мета – на основі всебічного аналізу досвіду функціонування Федеральної резервної системи США як провідного центрального банку світу визначити причини та основні напрями змін у практиці застосування комплексу інструментів монетарного реагування на ті виклики для економіки, які були спричинені розгортанням світової пандемічної кризи.Результати. Проаналізовано основні аспекти негативного впливу пандемії на економіку США, розвиток якої в умовах глобалізації значною мірою відображається на решті країн світу, у зв’язку із чим дії Федеральної резервної системи щодо протистояння наслідкам кризових явищ мають науковий і практичний інтерес з точки зору пошуку нестандартних підходів задля оперативного монетарного реагування на економічні шоки, зумовлені пандемією. Розглянуто і систематизовано об’єктивні економічні причини, що визначають обмеження можливостей регулятора у застосуванні традиційних інструментів грошово-кредитної політики. Особливо наголошено на прояві ліквідної пастки, яка не дає змоги активно використовувати процентну політику як інструмент для стимулювання економічного зростання. Визначено обставини, за яких Федеральний резерв змушений був вдаватися до активного поєднання традиційних і нетрадиційних інструментів монетарної політики, у зв’язку з чим увесь комплекс заходів щодо монетарного реагування ФРС на наслідки пандемічної кризи було запропоновано класифікувати за п’ятьма напрямами: процентна політика; кількісні пом’якшення; підтримка фінансових ринків; активізація банківського кредитування; підтримка реального сектору. На основі цього доведено потужне зміщення акцентів цільового спрямування монетарної політики ФРС у бік підтримання домашніх господарств і бізнесу шляхом масованих вливань ліквідності в економіку.Перспективи. Важливим напрямом наукових досліджень на найближчу перспективу слід вважати пошук оптимальних шляхів монетарного реагування центральних банків на прояви кризових явищ з урахуванням, зокрема, позитивного досвіду Федеральної резервної системи щодо зміщення пріоритетів монетарного впливу на економіку – від досягнення певних таргетів інфляційної динаміки до підтримання реального сектору і стимулювання економічного росту.