ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД (Світ фінансів, 2022)
Вступ. Реформування системи охорони здоров’я є однією з умов ефективного соціально-економічного розвитку будь-якої країни. Функціонування закладів охорони здоров’я визначає якість життя громадян, а показники їх діяльності виступають індикаторами рівня економічного розвитку держави. Пандемія COVID-19, повномасштабна війна та бойові дії на території України сформували нові виклики, коли зростають потреби в лікуванні не лише хронічних захворювань, а й травм, поранень, опіків, переломів тощо. У таких надскладних умовах перед державою постає завдання забезпечити належний рівень медичного обслуговування населення. Відтак, інноваційний розвиток закладів охорони здоров’я набуває особливого значення.Мета – розкрити особливості фінансового забезпечення інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я територіальних громад та визначити потенційні джерела фінансування їх розвитку.Результати. З’ясовано, що інноваційний розвиток закладів охорони здоров’я полягає в удосконаленні (модернізації) їх матеріально-технічної бази, впровадженні у діяльність прогресивних методів діагностики та лікування, новітніх медичних технологій, застосуванні програмних продуктів для опрацювання інформації. Здійснено моніторинг джерел фінансування інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я Тернопільської міської територіальної громади. Доведено необхідність пошуку додаткових джерел фінансових ресурсів для подальшого розвитку та модернізації закладів охорони здоров’я. Запропоновано перспективні напрями залучення потенційно можливих джерел фінансових ресурсів.Висновки. З’ясовано, що основною формою фінансового забезпечення інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я є бюджетне фінансування, однак обмеженість коштів зумовлює потребу в пошуку додаткових джерел. Обґрунтовано, що перспективним напрямом залучення потенційно можливих джерел фінансових ресурсів для інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я територіальних громад є застосування державно-приватного партнерства. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на пошук альтернативних джерел фінансового забезпечення інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я.