ОЦІНКА ВАРТОСТІ БІЗНЕСУ З НЕРІВНОМІРНИМИ КАПІТАЛЬНИМИ ВИТРАТАМИ (Світ фінансів, 2022)
Вступ. Припущення про сталий щорічний приріст в нескінченності може бути виправданим для грошового потоку від операційної діяльності бізнесу. Проте таке припущення меншою мірою виправдане щодо капітальних витрат, які за своєю суттю є нерегулярними витратами на активи тривалого строку користування. Крім того, нерівномірність капітальних витрат є особливо характерною для капіталомістких виробництв, інфраструктурних бізнесів, бізнесу з експлуатації об’єктів нерухомості, а також для малого та середнього бізнесів. Для оцінки вартості бізнесу в таких випадках пропонуємо удосконалену методику, яка робить метод оцінки дисконтованих грошових потоків більш універсальним і надійним.Мета – вивести формулу нормалізації нерівномірного грошового потоку на капітальні витрати з урахуванням впливу інфляції і реального приросту бізнесу.Результати. Вдосконалено методику оцінки вартості бізнесу запропонованою формулою нормалізації нерівномірних капітальних витрат у термінальному періоді. Коректність формули нормалізації перевірено за допомогою симуляції моделі дисконтованих грошових потоків з довгим горизонтом прогнозування. Наведені розрахунки вказують, що застосування правил спрощення, таких як прирівнювання капітальних витрат до амортизації, є джерелом неточності в оцінках вартості бізнесу, тоді як запропонована формула нормалізації є рішенням для обґрунтованої оцінки вартості без обмежуючого і, в багатьох випадках, нереалістичного припущення про нескінченну подільність і рівномірність відновлення основних засобів.Висновки. Запропонована формула збільшує надійність оцінки вартості бізнесу з нерівномірними капітальними витратами, а метод дисконтованих грошових потоків із застосуванням моделі росту Гордона більш універсальним.