ФІНАНСОВА СТАБІЛЬНІСТЬ ТА НАПРЯМИ ЇЇ ЗМІЦНЕННЯ: КЕЙС ДЛЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ (Світ фінансів, 2022)
Вступ. Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило катастрофічні руйнування не тільки об’єктів житлової, промислової, транспортної інфраструктури, а й посилило загрози фінансовій стабільності України. В цьому сенсі особливої уваги потребують питання виявлення ризиків в умовах війни та воєнного стану. Зазначене актуалізує проблему вироблення нових підходів до реалізації адаптивної бюджетно-податкової та боргової політики, а також реалізації швидких, системних і дієвих заходів таких політик в нових умовах.Мета – визначити ризики і загрози фінансовій стабільності України в умовах війни та обґрунтувати пропозицій щодо її зміцнення.Результати. Виявлено основні тенденції функціонування сектору державних фінансів та банківської системи України в умовах російсько-української війни. Визначено ризики та загрози, які впливають на фінансову стабільність в Україні. Проаналізовано державні програми підтримки внутрішньо переміщених осіб. Наголошено на можливостях посилення фінансових дисбалансів через військову агресію. Проаналізовано податково-митні новації Уряду України, запроваджені з метою “пом’якшення” шоків в економіці держави, та обгрунтовано їх наслідки. Показано, що скорочення податкових надходжень за два місяці війни частково є наслідком спрощених бюджетних процедур. Окреслено напрями зміцнення фінансової стабільності в частині економії бюджетних коштів; нарощення міжнародної макрофінансової допомоги з дотриманням принципів цільового витрачання коштів та адміністрування відповідно до стандартів і процедур ЄС.Висновки. За результатами дослідження наголошено на доцільності зонування територій з урахуванням ризику порушення фінансово-економічної стійкості з виокремленням таких типів: а) територіальні громади в тилу з низькими ризиками для порушення фінансово-економічної стійкості, але значною кількістю внутрішньо переміщених осіб; б) територіальні громади з підвищеними потенційними ризиками для порушення фінансово-економічної стійкості; в) територіальні громади в зоні бойових дій та прифронтових територіях; г) тимчасово окуповані територіальні громади.