ПРИРОДА ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Підвищена увага до поглибленого вивчення проблематики фінансової безпеки (ФБ) банківської системи спричинена роллю банківської системи в забезпеченні ФБ й інвестиційного зростання національної економіки, організації платіжного обороту і стабільності грошової системи, забезпеченні стійкості національної валюти та її купівельної спроможності, таргетуванні інфляції та забезпеченні фінансової стабільності в державі.Мета – визначити природу ФБ банківської системи.Результати. Висвітлено рівні дослідження безпеки банківської сфери. Наголошено на необхідності проведення таких досліджень на шести ієрархічних рівнях. Визначено компоненти ФБ банківської сфери, значущість дотримання й сутність ФБ банківської системи та наведено її авторське визначення. Охарактеризовано аспекти розгляду ФБ банківської системи загалом та її окремих складових. З’ясовано основні складові ФБ банківської системи. Особлива увага приділена аналізу підходів до визначення фінансової стійкості, фінансової стабільності і фінансової надійності банківської системи та взаємозв’язку і взаємозумовленості між ними. Наведено класифікацію різновидів ФБ банківської системи. Визначено чинники ФБ банківської системи. Наголошено на підходах до оцінки рівня ФБ банківської системи.Методи. Використано методи декомпозиції та узагальнення, логічного аналізу, абстрагування, порівняння, аналогії.Висновки. Однозначне визначення сутності ФБ банківської системи, її компонентів й різновидів, аспектів їхнього розгляду, підходів до оцінки рівня ФБ, необхідне для формування дієвої системи її забезпечення, вибору, залежно від наявного стану такої безпеки необхідних підходів, методів й інструментів, відсутнє, що ускладнює розбудову зазначеної системи. А відтак, необхідні подальші дослідження в цій сфері.