(untitled) (World of finance, 2025)
Вступ. У межах глобального впровадження відновлюваної енергетики та підвищеного фокусу уваги до стійкого розвитку набуває актуальності відображення інформації про біоенергетичні активи в інтегрованій звітності. Це зумовлено необхідністю обґрунтування економічного, екологічного та соціального впливу біоенергетичних проєктів на діяльність підприємства. Висвітлення інформації про біоенергетичні активи дає змогу компанії відповідати вимогам міжнародних стандартів (GRI, SASB, TCFD), що є ключовим фактором для залучення “зеленого” фінансування та закордонних інвестицій. Підприємства, які не інтегрують дані про біоенергетичні активи у звітність, можуть втратити конкурентні переваги та доступ до додаткових джерел фінансування через відсутність прозорої інформації про позитивний вплив на екологію. Мета – окреслити етапи підготовки фінансової та нефінансової інформації про біоенергетичні активи для відображення їх в інтегрованій звітності. Результати. У дослідженні виокремлено основні етапи відображення біоенергетичних активів в інтегрованих звітах: ідентифікація біоенергетичних активів; визначення фінансової вартості; фіксація у фінансовій частині звітності відповідно до національних або міжнародних стандартів обліку; підготовка нефінансової інформації щодо впливу біоенергетичних активів на екосистему, соціальну сферу та корпоративну політику; оцінка ризиків та перспектив для майбутнього розвитку. Обґрунтовано показники, які слід висвітлити на кожному з визначених етапів. З’ясовано, що поєднання фінансових показників поряд із нефінансовою інформацією дає змогу комплексно оцінити результати від впровадження біоенергетичних активів у діяльність підприємства. Висновки. Аргументовано, що відображення інформації про біоенергетичні активи в інтегрованій звітності є стратегічно важливим для компаній, що прагнуть відповідати сучасним вимогам сталого розвитку, енергетичної безпеки й екологічної відповідальності. Інтеграція даних про біоенергетику необхідна для забезпечення відповідності інтегрованої звітності міжнародним стандартам, що дає змогу отримати “зелене фінансування”, державні субсидії та інші пільги. Включення інформації про біоенергетичні активи до інтегрованої звітності є ефективним інструментом для забезпечення сталого розвитку, підвищення конкурентоспроможності та довгострокового економічного зростання компанії. Introduction. In the context of the global adoption of renewable energy and the increasing focus on sustainable development, the inclusion of information on bioenergy assets in integrated reporting is becoming increasingly relevant. This situation is driven by the need to justify the economic, environmental, and social impact of bioenergy projects on a company’s activities. Highlighting information on bioenergy assets helps companies comply with international standards (GRI, SASB, TCFD), which is a key factor for attracting “green” financing and foreign investments. Enterprises that do not integrate data on bioenergy assets into their reporting may lose competitive advantages and access to additional sources of financing due to the lack of transparent information on their positive environmental impact. The purpose of thе article is to outline the stages of preparing financial and non-financial information on bioenergy assets for their inclusion in integrated reporting. Results. The study identifies the key stages of representing bioenergy assets in integrated reporting: identification of bioenergy assets; determination of financial value; inclusion in the financial section of the report in accordance with national or international accounting standards; preparation of non-financial information on the impact of bioenergy assets on the ecosystem, social sphere, and corporate policy; assessment of risks and future development prospects. The indicators that should be disclosed at each of the defined stages are substantiated. It has been found that combining financial indicators with non-financial information allows for a comprehensive assessment of the results of implementing bioenergy assets in a company’s operations. Conclusions. Representing information on bioenergy assets in integrated reporting is strategically important for companies seeking to meet modern requirements for sustainable development, energy security, and environmental responsibility. The integration of bioenergy data is necessary to ensure compliance with international reporting standards, enabling access to "green" financing, government subsidies, and other benefits. Including bioenergy asset information in integrated reporting is an effective tool for ensuring sustainable development, enhancing competitiveness, and promoting long-term economic growth for a company.