IMPERATIVES OF DIGITAL TRANSFORMATION OF THE SERVICES MARKET (World of finance, 2025)
Вступ. У сучасному світі цифрові технології перетворюються на основний рушій змін, визначають розвиток ринків послуг. Цифровізація не лише оптимізує традиційні бізнес-процеси, а й відкриває нові можливості для розвитку підприємств і створення інноваційних продуктів та послуг. Ці процеси впливають на кожен аспект функціонування ринку послуг, змінюючи взаємодію між постачальниками послуг, споживачами та державними органами. Оскільки ринок послуг займає значну частку економіки багатьох країн, впровадження цифрових технологій стає стратегічно важливим елементом конкурентоспроможності підприємств.Мета – визначити основні імперативи цифрової трансформації ринку послуг, що дають змогу підприємствам адаптуватися до змінюваного середовища та зберегти свою конкурентоспроможність на ринку.Результати. Обґрунтовано сутність поняття “трансформація ринку послуг”. Визначено імперативи трансформації ринку послуг та охарактеризовано їх вплив на розвиток цього ринку. Проаналізовано ключові тенденції та технології, що визначають вектори розвитку ринку послуг в умовах цифровізації, а також визначено основні фактори, що сприяють успішній цифровій трансформації.Висновки. Цифрова трансформація ринку послуг охоплює різноманітні напрями, серед яких – автоматизація бізнес-процесів, впровадження цифрових платформ, розвиток онлайн-сервісів та інтеграція новітніх технологій, таких як штучний інтелект, великі дані, блокчейн та інтернет речей. Всі ці інструменти дають змогу компаніям надавати більш ефективні та персоналізовані послуги, покращуючи якість обслуговування споживачів, знижуючи витрати. Отже, імперативи цифрової трансформації ринку послуг вимагають від компаній не лише технологічної модернізації, а й стратегічної переструктуризації бізнес-процесів, культурних змін в організаціях, а також адаптації до нових вимог споживачів. Водночас вони створюють нові можливості для розвитку, які відкривають перспективи для більш ефективного, сталого та інноваційного функціонування бізнесу в умовах цифрової економіки. У результаті підприємства, які успішно реалізують ці імперативи, можуть не лише підвищити свою конкурентоспроможність, а й стати лідерами у своїй галузі. Introduction. The In the modern world, digital technologies are becoming the main driver of changes that determine the development of service markets. Digitalization not only optimizes traditional business processes, but also opens up new opportunities for the development of enterprises and the creation of innovative products and services. These processes affect every aspect of the functioning of the service market, changing the interaction between service providers, consumers and government agencies. Since the service market occupies a significant share of the economy of many countries, the implementation of digital technologies is becoming a strategically important element of the competitiveness of enterprises.The purpose of the article is to identify the main imperatives of the digital transformation of the service market, which allow enterprises to adapt to the changing environment and maintain their competitiveness in the market.Results. As a result of the study, the essence of the concept of “service market transformation” was determined. The imperatives of the transformation of the service market were identified and their impact on the development of this market was characterized. Key trends and technologies that determine the direction of development of the service market in the conditions of digitalization were analyzed, and the main factors contributing to successful digital transformation were also identified.Conclusions. The digital transformation of the services market encompasses a variety of areas, including business process automation, the implementation of digital platforms, the development of online services, and the integration of emerging technologies such as artificial intelligence, big data, blockchain, and the Internet of Things. All of these tools allow companies to provide more efficient and personalized services, improving the quality of customer service and reducing costs. Therefore, the imperatives of the digital transformation of the services market require companies not only to technologically modernize, but also to strategically restructure business processes, cultural changes in the organizations themselves, and adapt to new consumer demands. At the same time, they create new opportunities for development that open up prospects for more efficient, sustainable, and innovative business operations in the digital economy. As a result, enterprises that successfully implement these imperatives can not only increase their competitiveness, but also become leaders in their industry.